Skillnaden mellan den gröna och orange Kylvätska

Motorns kylvätska, även kallad frostskyddsmedel, finns i en mängd färger, inklusive grönt och orange. Medan grön kylvätska ofta som traditionella eller konventionella och färgen orange förknippas med de nyare hållbara produkter, det finns inga hårda och fasta färger regler när det kommer till motorkylvätskor. Alla kommer att hjälpa till att hålla kylsystemet från både överhettning och frysning. Skillnaden finns i tekniken var och en utnyttjar att skydda den kylande systemets komponenter från korrosion. Oorganiska additiv teknologi

Denna teknik används i den konventionella gröna kylvätska. Silikater och fosfater läggs till en bas av etylenglykol skydda metallerna i kylsystemen från korrosion. Denna typ av kylvätska används främst i bilar byggda före 2000 med stål och koppar-komponenter. Vissa IAT kylvätska formuleringar använda propylenglykol i stället för etylenglykol eftersom, även om det är liknande kemiskt, är det mindre giftiga för människor, husdjur och miljö. Varannan eller var tredje år eller 30.000 miles, är de anti-korrosion tillsatser i grön kylvätska utarmat och kylvätskan behöver bytas. Under 1990-talet Addera Organisk syra Technologies

, kylsystem komponenter skiftas till mer aluminium och nylon, så kylmedel omformuleras för att skydda dessa nya material. Denna typ av kylmedel använder organiska syror för att förhindra korrosion och är vanligtvis orange färg. En tredje typ av kylvätska utnyttjar Hybrid Organic Acid Technology som kombinerar fördelarna med IAT och OAT i en produkt. HOAt kylmedel är ofta gula eller orange men kan också vara blå, röd eller rosa. Båda dessa typer är långlivade kylmedel och kan pågå upp till fem år eller 150.000 mil innan de behöver bytas.
Kylvätska vs Vatten

Även vatten kan fungera som ett effektivt motorkylmedel helt av sig själv, den har vissa begränsningar, bland annat en fryspunkt på 32 grader och en kokpunkt av 212. Men kylmedel innehåller vanligtvis en blandning som är halv vatten och halv antingen etylenglykol eller propylenglykol, som sträcker sig den funktionella temperaturområde av kylsystemet ytterligare, från någonstans runt minus 30 grader till så högt som 265.

Blandning Kylmedel

blanda två sorters kylmedel är inte farligt - orsakar explosioner eller annan pyroteknik - men en blandning kan skada kylsystemet komponenter eftersom OAT kylvätska är utformade för att skydda olika material än IAT kylmedel. En annan faktor vid användning av två typer av kylvätska är att den resulterande blandningen kommer att pågå endast så länge som kylmedel med kortast livslängd. Så en blandning av lång livslängd HOAT produkt med en konventionell grön kylvätska kommer fortfarande vara uttömda efter tre år eller 30.000 miles.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/132108.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.