2003 Ford Ranger 4,0 Kylvätska påfyllningsrutinerna

Ford Rangers med 4,0-litersmotorn är utrustad med ett kylsystem som cirkulerar kylvätska genom motorn vatten jacka och radiator. Den kylvätska avlägsnar värme från motorblocket och sprider den genom kylaren. Motorns kylvätska motstår frysning och kokning och ger effektiv kylning och korrosionsskydd av motorblocket. Kylmediet kan bryta ner, förlora sina skyddande egenskaper över tid och måste bytas ut. Vissa Rangers med 4,0-litersmotorn använda ett trycksatt Degas-system och några av de sena modellen år Rangers använder ett spill-system. I degas systemet, finns det ingen gräns för kylaren. Dränering
tryck

Release i kylsystemet genom att lossa degas cap flaska tryck eller kylarlocket en fjärdedel. Det blöder något tryck i kylaren. För att förhindra kylarvätska från sprutning, täcka trycklocket med en trasa. När all press har släppts, ta bort locket. Ställ nödbromsen för att förhindra Ranger från att rulla, och höja den främre delen av bilen med en domkraft vid domkraftsdelama flikarna placerade på främre hjulupphängningen nedre länkarm. Stöd bilen med jack-står som en säkerhetsåtgärd så att du aldrig ska krypa under Ranger då stöds enbart av en domkraft. Ta bort de fyra skruvarna som håller nedre värmeelementet locket med en Ratchet och uttag, och ta bort den nedre kylaren locket. Placera en fångst pan under värmeelementet petcock, öppna sedan petcock och låt kylvätskan rinna helt. Stäng petcock när kylvätskan runnit. Sätt tillbaka den nedre kylaren locket och dra åt bultarna ordentligt ett Ratchet och uttag. Sänk bilen tillbaka till marken.
Fyllning

Lägg en 50-procentig blandning av kylvätska och rent vatten till Degas flaskan eller kylaren och installera trycklocket . Ställ in passagerare kontroller hyttvärmare till "Full Varm" läge och starta motorn. Låt den gå på tomgång tills motorn uppnår normal arbetstemperatur. Lägg kylvätska till flaskan tills nivån ligger mellan "Kylvätska fyllningsnivå" märken på flaskan. Stäng av motorn och låt den svalna. Vätskenivån bör avta lite i flaskan. Fyll flaskan till "FULL"-markeringen. Du kan behöva värma motorn och låt den svalna flera gånger medan du kontrollerar nivån i flaskan innan kylvätskenivån stabiliseras på "Full" märke. Konsultera instruktionsboken för att bestämma kylvätska kapacitet för din Ranger. Kapacitet för 4,0-liters motor beror på året, och i vissa fall, vilken typ av sändning.
Blödning

blöda och kontrollera kylsystemet att se till att kylvätskan cirkulerar ordentligt. Starta motorn och ställ in passagerare kontroller hyttvärmare till maximal temperatur och fläkt inställningar. Låt motorn värmas upp och känna för varm luft som kommer från värmaren ventiler i hytten. Den övre kylarslangen bör vara varm vid beröring, och motortemperaturmätare bör stabiliseras i mitten av den "normala" sortiment. Stäng av motorn och låt den svalna, sedan kontrollera och fylla på kylvätskenivån i flaskan om motorn inte klarar någon av dessa tester.
Kylvätska Typer

kylvätska typer är färgkodade för att underlätta identifiering. Det är viktigt att undvika att blanda olika kylvätska typer, eller motorskador kan uppstå. Rådgör med din Ranger bruksanvisning för den typ av kylvätska rekommenderas för ditt år Ranger. Ford rekommenderar Motorcraft Premium kylvätska Gold Engine med bittering Agent VC-7-B, eller motsvarande kylvätska möte Ford specifikation ESE-M97B44-A, i 2003 Ranger med 4,0-litersmotor.
Varningar

Försök aldrig att släppa trycket på kylsystemet när motorn är varm. Trycksatt kylvätska kan spruta, vilket resulterar i svåra brännskador brännskador. Aldrig lägga kylvätska direkt till en varm motor, låt motorn svalna först. Om du bor i ett bistert klimat, kan blandningen av kylvätska ökas upp till, men inte överstiga, 60 procent. Se till att du lägger kylvätska till Degas eller overflow flaskan och inte till bricka lösningen flaskan. Konsultera instruktionsboken för din Ranger att avgöra vilka flaskan är för kylvätska.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/132091.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.