Tecken och symtom på en smutsigt luftfilter

Även om det är bland de enklaste komponenterna i motorrummet, är intaget luftfilter oerhört viktigt att ett fordons prestanda. I spetsen för intaget systemet, är luftfiltret ansvarar för filtrering skadlig smuts och skräp samtidigt som gott luftflöde till motorn för förbränning. En smutsig eller igensatt luftfilter kan begränsa motorns luftflöde och därmed minskar mängden luft för förbränningen samtidigt kastar bort luftbränsleförhållandet. Dessa villkor kommer att minska prestanda i acceleration och bränsleekonomi. Andningssvårigheter

Motorer generera kraft genom att dra in luft och kombinera det med en bränsleblandning, varefter den komprimeras och förbränns. I korthet innebär detta desto lättare en motor kan andas in luft, desto mer ström den kommer att kunna generera. Det är därför en smutsig eller igensatt luftfilter kommer motorn att uppleva en viss förlust av hästkrafter. I extrema fall, kommer ett igensatt filter påverkar negativt bränsleekonomi även när motorn är under lätta laster, såsom i highway cruising. Dock är denna effekt minimeras genom elektronisk bränsleinsprutning, och därmed minskad gas körsträcka är generellt märkte bara med förgasarmotorer.
Prestandaförlust

Vid intag cykel förbränningsprocessen, kolvarna flytta ner i cylindern, så att den fylls med luft och bränsle. Sedan smutsiga luftfilter hämmar luftflödet kommer undertrycket följer cylinderns nedåtgående stroke drar i något mindre luft. Med mindre luft för förbränningen, kommer motorn att generera mindre ström, förutsatt att luftfiltret är begränsad till den grad att det blir en flaskhals i intaget spåret.
Långsiktiga frågor

som fibern i luftfiltret blir slitna, får den tillåta små mängder smuts och skräp att komma in i motorn. Med tanke på de exakta spelrum och hög värme och tryck i cylindrarna, även mindre mängder av skräp kan orsaka omfattande skador på inre komponenter över tiden. Om filtret är mycket sliten, det finns det ytterligare risk för motorns intag bitar av fiber som bryter sig loss från filtret.
Inspektion och utbyte

På de flesta bilar, inspektera och /eller byte av luftfiltret kräver liten mekanisk kunskap. Luftfiltret är vanligtvis placerad inuti plasten intag rutan, anslutet till motorns spjällhuset. För att komma åt filtret, ta bort fjäderbelastade clips och /eller skruvar som håller fast locket till luft rutan. Du kan sedan ta bort filtret för hand och ersätta den med en ny enhet vid behov. Se bilens instruktionsbok om du är osäker på den exakta platsen för luftfiltret eller ersättande förfarande. De flesta bruksanvisningar inkluderar även ett förslag underhållsintervall som indikerar körsträcka där filtret ska inspekteras.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/132090.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.