Effekterna av kolsyra på Steel

Kolsyra (H2CO3) är en vanlig oorganisk förening bildas när koldioxid (CO2) löses i vatten (H2O). I vattenlösning, kommer en liten del av kolsyra dissociera vidare att bilda H + och bikarbonat (HCO3) joner. Den resulterande svag syra kan korrodera, rosta eller grop stål men omfattningen av dessa effekter beror på den kemiska sammansättningen av stålet. Allmän korrosion

Den vanligaste effekten av kolsyra på stål är allmän korrosion, att helt eller delvis nedbrytning av stålet i de ingående kemiska komponenter. Kolstål korroderar mycket snabbt när den kommer i kontakt med kolsyra. Corroded kolstål kan försvaga, böjas eller brytas, vilket utgör ett betydande problem i rör och ventiler. Rostfritt stål, i kontrast, motstår allmän korrosion orsakad av kolsyra. Addera Mesa Korrosion

Vid höga temperaturer, dissociationen av kolsyra till bikarbonat och H ^-joner inte orsaka allmän korrosion i stål. Snarare kan den kolsyra interagera med stålet, vilket resulterar i skapandet av järnkarbonat (FeCO3). Denna process kallas mesa korrosion på grund av uppkomsten av åsar och dalar vid stålytan som liknar de platåerna som orsakas av erosion.
Rust

Rust är en vanlig kemisk biprodukt av allmän eller mesa korrosion. Rost är producerad av en ytterligare, oxiderande reaktion som åtföljer korrosionsreaktionen och producerar järn (järn) joner. Rost kommer att förändra utseendet på den drabbade stål som skapar en röd eller orange utseende. Rost kan utvecklas i vilken som helst typ av stål innehållande järn, inklusive kolstål eller legering (icke-kol) stål såsom rostfritt, vittring eller verktygsstål.
Gropfrätning

Kolsyra kan utlösa gropfrätning, annan specialiserad typ av korrosion som drivs av elektrokemisk process. När kolsyra kommer i kontakt med en liten plats på stål, upplöses syran stålet in fria joner, vilket orsakar den platsen att bli positivt laddade. Negativt laddade joner attraheras till det området och deras migration skapar små, distinkta gropar i stålet. Legerade stål, t.ex. rostfritt eller nickel-baserade maråldringsstål, är mer utsatta för gropfrätning än kolstål.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/131998.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.