Orsakerna till de höga utsläppen av NOx

NOx (eller kväveoxid) är en kemikalie i fordonsindustrin avgaser som blir skapas när temperaturen inuti ett fordon motorns förbränningsrum överstiger 2500 grader Fahrenheit. Det är en förorening som bidrar till att skapa smog, surt regn och partikelformiga föroreningar. Detta kan orsaka hälsoproblem för människor som utsätts för det och skador på känsliga ekosystem. Det finns flera tänkbara orsaker till höga utsläpp av kväveoxider från fordonets avgaser. Luft-bränsleförhållandet Problem

Hög NOx-utsläpp kan uppstå när en motors luft-bränsleblandningen är alltför mager. Detta kan inträffa när för mycket luft sättes till bränslet eller när för lite bränsle sprutas in i motorn. I båda fallen orsakar detta blandningen att bränna varmare. Detta kan orsakas av ett problem med bilens syresensor, felaktig luftflödet och sensorer kylvätska eller ett läckage i bränslesystemet.

För maximal
tändningsmatris Problem löpeffektivitet, är rörelsen av kolvarna i en motor cylindrar exakt tidsinställda fånga mest energi från den expanderande gasen. Äldre fordon har ofta justerbar timing, vilket gör att den kan ställa felaktigt. Detta kommer att leda till otillbörligt förbränt bränsle som skapar högre kväveoxidutsläpp.
Katalysatorn Problem

bilens katalysator hjälper till att avlägsna NOx från avgaserna innan det blir till avgasröret genom att leda gasen genom ett titanoxid membran. En defekt katalysator kan sedan resultera i förhöjda NOx-utsläpp. Detta är särskilt ett problem i fordon som inte har avgasåterföringen ventiler, eftersom de lita mera på omvandlaren för att ta itu med utsläpp av kväveoxider.
Felaktig avgasåterföring

avgasåterföring system dirigera en liten del av en bils avgaser tillbaka till sitt insugningsröret. Detta ersätter en del av bränsle-luftblandningen med de inerta avgaserna och sänker förbränningstemperaturen. Eftersom NOx skapas vid motorns temperaturer på 2500 grader Fahrenheit och ovan, minskar NOx-utsläppen. Om EGR-ventilen, passager eller kontrollsystemet inte fungerar korrekt, kommer utsläppen att gå upp.
Kolavlagringar

Motorer med mer än 150.000 miles på dem kan ha inlåning av kol byggs upp inuti kamrarna, cylindrar och ventiler - speciellt om motorn dåligt har bibehållits. Detta lämnar mindre utrymme för bränsle-luft-blandningen att expandera, vilket resulterar i det brinnande varmare och under högre tryck. Detta ger högre utsläpp av kväveoxider. Dessa avlagringar kan ofta avlägsnas genom en mekaniker på ett utsläpp testcenter. Om alla andra möjliga orsaker till höga NOx-utsläppen har kunnat uteslutas, är kol uppbyggd den troliga svaret.
Överhettning

Motorer har kylsystem som cirkulerar kylvätska genom motorblocket att transportera värme till kylaren. Om dessa system (eller temperaturgivare som styr dem) är i ordning, kommer motorn oftare värma upp till temperaturer vid vilka höga nivåer av NOx genereras.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/129428.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.