Vad orsakar Is på vindrutor?

Det händer alltid på en vinterdag när du redan kör sent till jobbet. Du tävlar ut till bilen, hoppa in och märker att din vindrutan är täckt av is. Medan du klättra för att skrapa bort is, kanske du undrar varför den bildar. Svaret är mer komplicerat än du kanske tror. Normal Orsak

Du kommer vanligtvis hitta is på vindrutan på mycket kalla morgnar, även om det inte finns något regn eller snö i sikte. Denna is har faktiskt bildas från vattenånga. När temperaturen på marken dips under fryspunkten nivåer, vattenånga i luften blir "underkylda." Efter att ha gått igenom denna fas, det förvandlas till frost, och därefter eventuellt i is. Is bildas på vindrutan innan det bildar på växter eller marken eftersom vindrutor är tillverkade av glas, som kyler snabbare än många andra material.
Is Inside

flesta människor som bor i områden som har kallare klimat är bekanta med att vakna upp till is på utsidan av vindrutan, men vissa människor kan finna att även om att is rensas bort, det finns is på insidan av vindrutan. Detta orsakas av fukt inne i bilen, antingen från en mycket liten värmare läcka som producerar fukt eller från våta golvmattor eller andra ytor inne i bilen. Denna fukten avdunstar, vänder sig till vattenånga, blir underkylt och sedan bildar is på insidan av bilens fönster. Ett sätt att försöka undvika detta är genom att se till att slå någon snö av dig skorna innan du går in din bil och för att hålla eventuella vätskor som finns i bilen i en sluten behållare.
Above Frysning

När din utanför termometer läser 38 eller ens 40 grader, har du förmodligen inte förväntar att se isen på vindrutan. Intressant nog, emellertid kan den bilda även när temperaturen inte verkar vara under fryspunkten. Detta händer eftersom vindrutan är ofta mycket kallare än luften runt den. Dessutom, om din vindrutan har små bitar av smuts på den, kan de locka vattendroppar och få dem att kyla mer än annars. Dessutom kan du se isen visas på vindrutan förrän du slår på vindrutetorkarna för att få daggen off. De dagg dropparna kanske redan underkylda men ännu inte frysta, och när torkarna sprida dem över vindrutan, de vända sig till is.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/128754.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.