Skillnader mellan främre och bakre O2 Sensorer

O2 sensorer, även kallad lambda sensorer eller sensorer syre, mäta andelen syre i bilavgaser. Sensorerna först installeras i fordon på 1970-talet, då Naturvårdsverket infört avgaskraven. Senare började biltillverkarna att installera två uppsättningar av sensorer: en innan katalysatorn, och en efter. Fysiskt, det finns ingen skillnad mellan fram och bak O2 sensorer. De fungerar på samma sätt, men bilens dator använder de mätningar som de tar för olika ändamål. Hur en O2 sensorn fungerar

Det första steget i uppfinningen av O2-sensor inträffade i Tyskland år 1899, då Walter Nernst utarbetat Nernsts cellen. Vid temperaturer högre än 620 grader Fahrenheit, var den keramiska cellen kan överföra syrejoner från gasen insidan av cellen till externa gaser, alstra en elektrisk ström vars styrka var beroende av skillnaden i syrekoncentrationen i de två gaserna. År 1976 anpassade Bosch företaget Nernst cell för användning i bilar.

Modernt fordon O2 sensorer fungerar enligt samma principer som de ursprungliga Nernst cellerna gjorde. En zirconia lampa fodrad med platina underlättar överföringen av syre joner mellan luften inne i sensorn och avgaserna som strömmar över det vid temperaturer högre än 600 grader Fahrenheit. Mest O2 sensorer har ett internt värmeelement så att de kan nå den önskade temperaturen snabbare och förbli det även under tomgång, när avgastemperaturer kan sjunka under tröskeln för lambdasonden funktion.
Syfte En främre O2 Sensor

Front O2 sensorer analyserar avgaserna kommer direkt från motorn. När O2 sensorer installerades bara på ett ställe, var de ligger i den position som gjorde dem vad som skulle kunna kallas främre O2 sensorer idag. De kommunicerar med motorns styrenhet, den dator som styr blandningen av bränsle och luft som går in i motorn. Om blandningen är för fet, vilket innebär att den innehåller för mycket bränsle, då datorn minskar bränslet i blandningen som går in i motorn, om avgaserna är för mager, då datorn ger mer bränsle till mixen. Datorn försöker att upprätthålla en ideal förhållandet mellan luft och bränsle för att minimera utsläpp och förbättrad bränsleekonomi.
Syftet med en Back O2 Sensor

Tillbaka O2 sensorer är placerade efter katalysator, en del som underlättar omvandlingen av föroreningar i avgaserna till ofarliga biprodukter. Dessa sensorer övervaka effektiviteten hos omvandlaren. Datorn jämför avgaserna som strömmar in i omvandlaren med avgaserna som kommer ut. Om effekten att omvandlaren har på sammansättningen av avgaserna minskar, betyder det att omvandlaren bär ut. Datorn kan övervaka nivån på omvandlarens drift och varnar föraren när omvandlaren behöver bytas.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/128024.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.