Felsökning av ett poppande ljud i motorn

motorljud kommer i en mängd olika ljud och platser. De flesta motorljud har specifika toner och rytmer förknippade med enskilda delar. Vissa ljud hörs under uppstart i kalla motorer. Andra tyngre knackar meddelar sig under acceleration och tung belastning. Ibland klicka och clacking ljud kommer att vara konstant och ökar med motorns varvtal. Intermittenta ljud kan vara det svåraste av allt att lösa eftersom de kommer och går med någon regelbundenhet. Att veta hur de interna kolvmotorteknologier verk hjälper bilägaren vet vilka delar producerar vilka ljud. Fordonets ägare bör använda en uteslutningsmetoden för att peka ut den exakta källan till bullret. Saker du behöver
Auto stetoskop
Ordet jack
Jack står
Timing ljus
Isolerad plug tång
Visa fler instruktioner
1

Placera fordonet i parken eller neutrala med nödbroms set. Starta motorn och öppna huven. Försök och bestämma var den allmänna platsen av bullret kommer från. Kontrollera remmarna på alla remskivorna. Kontrollera att remmarna roterar på alla sina skivor, utan slack. Kontrollera inuti kylfläkten kåpan för att se till att fläkten inte kommer i kontakt med höljet medan den roterar. Undersök kylarlocket för en tät försegling.
2

Don ett stetoskop och flytta den sakta över toppen av motorn, lyssna efter intern knackar eller clacking ljud. Placera stetoskopet sonden över ventilkåpor, om sådan finns, eller toppen av insugningsröret. Lyssna efter eventuella clacking eller klicka. Sådana tongångar kommer indikera problem med de hydrauliska lyftarna eller rocker tappets arm.
3

Använd en domkraft för att lyfta fordonet, och plats två pallbockar under främre ram och två baktill . Skjut under fordonet och placera stetoskopet upp mot oljetråget eller undersidan av motorblocket. Lyssna för tråkiga metalliska clunking ljud som har en regelbunden rytm. Ett sådant buller kommer att peka på en dålig vevstakslagret, och möjligen en sliten kolvbult.
4

Sänk fordonet från läktaren. Om du har hittat ett clunking ljud längst ned i motorn, måste du bekräfta den och leta reda på cylindern. Med motorn på tomgång, använd isolerade tänger tändkabeln för att avlägsna en plugg tråd i taget på tändstiftet plats. Lyssna efter någon förändring av clunking buller. Om ljudet försvinner eller minskar väsentligt när en tråd har tagits bort, kommer att cylindern vara sannolika misstänkt för ett dåligt vevstakslager.
5

Anslut en vakuummätare till ett insugningsrör slang. Den bästa källan kommer att vara en slang som kommer från basen på spjällhuset eller sensorn ovanpå insugningsröret. Se din bruksanvisning för korrekt vakuum läsning av din bil på tomgång. Varje avvikelse i vakuum behandlingen kunde indikerade en blåst topplockspackning. En blåst topplockspackning vid sin yttre omkrets på kanten av cylindern kommer att göra en "plapping" eller poppande ljud. Varje bevis på olja i kylaren eller kylvätska i oljan kommer att bekräfta en blåst topplockspackning. Blå-vit rök ut ur avgasröret betyder oljan har passerat in i cylindern på grund av en dålig topplockspackning tätning.
6

Lyssna noga till grenröret. En poppande ljud som kommer från den kommer att indikera en trasig eller sprucken packning avgasrör. En kontinuerlig knäppande eller plapping ljud kommer att vara uppenbart varje gång motorn cylindrar brand.
7

Anslut en timing ljus upp till fordonet. Avlägsna höljet luftrenaren eller kall luftintaget slang till spjällhuset. Referera till instruktionsboken för rätt timing numret i grader. Varje avvikelse från tillverkarens specifikation indikerar ett för långt framåt eller bakåt tillstånd. Felaktig timing kommer att producera en knäppande baktändning buller som härrör från inloppsröret, eller från halsen av en förgasare. Ett knäppande slå tillbaka kommer att öka när "reving" motorn.
8

Låt motorn värmas upp till normal arbetstemperatur. Stäng av motorn och undersöka reservoaren kylvätska overflow. Ta av locket på behållaren och lyssna efter popping eller bubblande ljud. Sådana ljud indikerar ett utsläpp av cylindertrycket i en kylmedelsmantel i huvudet. Detta pekar på en dålig topplockspackning.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/127896.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.