Grundläggande delar av drivaxlar

Drivaxlar, eller propelleraxlar, roterar i en maskin för att överföra vridmoment mellan en motor och dess motsvarande rörliga delar. Den mekaniska kraften överförs via drivaxlar används för att rotera mekanismer i bilar, tåg, motorcyklar, helikoptrar, båtar och cyklar. Medan drivaxlar innehåller specialiserade delar för sina specifika tillämpningar, har de väsentliga bitar som tillåter dem att utföra sin grundläggande funktion. De former och storlekar av drivaxlar förändras för att spänna stora chassi, bättre vridmoment och hantera variationer i körning eller manövrering ytor. Drive Shaft eller propelleraxel

drivaxlarna är raka, långa cylindrar av metall. De är gjorda av högkvalitativt stål eller aluminium, med titanlegeringar används i prestanda eller racing axlar. Drivaxlar ansluta motorn området till de mekanismer som rör hjul, propellrar, växlar och andra roterande beroende rörliga maskindelar. Drivaxlar måste vara stark, lätt och väl skyddade för att säkerställa deras funktion. Vissa är ihåliga med stora diametrar, medan andra är inhysta i externa höljen för att förhindra skador. Maskiner kan ha en eller flera drivaxlar, som antingen är anslutna eller arbetar sida vid sida.
Universalleder

Universal, eller "U" fogar används vid ändarna av drivaxlarna för att överföra vridmoment från in-och utgående källor som inte är placerade på samma plan i en maskin. De består av två "C"-formade gångjärn förbundna med en flerriktad bäraxel. U-fogar används på fordon som måste manövrera stigningar eller svår terräng. För system som använder en två-eller-mer axelutförande, är U-fogar används för att ansluta drivaxlarna.
Drivknutar

Constant velocity , eller "CV" fogar tillåter axlarna att överföra vridmoment genom vinklar. Drivknutar används på fordon som använder framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift drivsystem. Drivknutar har kullager inuti ett spår-fodrad, cup-liknande skal som gör en ansluten axel för att överföra sin rotationsrörelse utan att tappa fart.
Spline Joints

drivaxlar kan också anslutas med spline lederna. Spline-anslutningar har motsvarande manliga och kvinnliga sidor, vilket interlock att upprätthålla axeln vinkel konsistens och överföringsmoment effektivt. Spline fogar används för att överföra vridmoment vid större vinklar än U-fogar. Spline-enheter är täckta med gummistövlar för att skydda de inre stålkulor från ansamling av smuts och sot. Samt
Gafflar Flänsar

Gafflar och flänsar är belägna vid ändarna av drivaxlar. Olika system använder många kombinationer och typer av anslutning oken och flänsar. I bilar är oket vid den ena änden av axeln skjutas in i transmissionen, och den andra änden fläns är bultad till den bakre differentialen s pinion fläns. Dessa anslutningar säkerställa överföring från en maskins roterande källa till dess rörliga delar.
Hållarlager

På två-eller-fler axlar bit drev, hållarlager, tillsammans med U -skarvar, anslut de separata propelleraxlar. Carrier lager är monterade på ett underrede med ett tvärelement. Hållarlager måste sitta i deras tvärbalkar rätt att bibehålla lämplig inriktning för att överföra vridmoment genom de två axlarna dess anslutande.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/126957.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.