Syfte med en spännhjulsarmen

An spännhjulsarmen är en viktig del av styrlänkaget i många bilar och lastbilar. Varje gång du sätter din ratt, ställa dig en kedjereaktion av kugghjul och hävstänger som orsakar dina framdäcken att peka din bil i önskad riktning. Även namnen på komponenterna inte är bekant för de flesta förare, de principer som de verkar är lätta att förstå. Historia

Vid ett tillfälle, var bilar styrs med en "brukare" - i huvudsak en spak som föraren skjuts från sida till sida för att styra sin horseless vagnen. En rorkult var enkel och effektiv, men tog styrka att hålla fast vid. De grova vägarna i dag gjorde rorkulten farligt: ​​Om ett däck träffade en stor jättegryta, kan kraften orsaka rorkulten att svinga vilt. Ratten och styrningen "box" löst några av dessa problem genom att ge föraren mer inflytande över styrmekanismen.
Styrväxel

styrväxeln tar cirkulära rörelse av ratten och omvandlar den till den laterala (vänster och höger) rörelse som behövs för att styra framhjulen. Styrningen lådan är monterad på chassit. Ingången är styraxeln, som är ansluten till ratten, och utgången är "pitman armen." När föraren vrider ratten, bringar axeln kugghjul inuti styrväxeln att vända. När detta sker, vevstaken armen svänger fram och tillbaka, vilket skapar önskad rörelse i sidled.
Centerlink

I många bilar och lastbilar, en lång heavy metal "centerlink" ansluter till pitman armen. Eftersom styrväxeln är typiskt på vänster sida av chassit, måste centerlink att uppbäras på den högra sidan av chassit, och det är där spännhjulsarmen kommer in Monterad på den motsatta sidan av chassit från styrväxeln, spännhjulsarmen är passiv. Det svänger på chassit och på centerlink, vilket gör att centerlink att flytta vänster och höger. Eftersom spännhjulsarmen är geometriskt samma längd som pitman armen, de centerlink svänger fram och tillbaka som en veranda rocker, bor på samma planet.
Dragstänger

Den styrväxel, pitman arm, spännhjulsarmen och centerlink är kärnan styrlänkaget komponenter, men det är dragstängerna som ansluter centerlink till framhjulen. Styrled svänga på båda ändar. En ände ansluter till centerlink, och den andra ansluter till hjulets styrspindeln. Dragstängerna är justerbar i längd, vilket gör att framhjulen justeras vid hjulinställning och säkerställa korrekt hantering och även däckslitaget. Dragstängerna är en flexibel anslutning till hjulen, som röra sig upp och ner i bilen träffar gupp i vägen. Addera Linkage Underhåll

På äldre bilar och lastbilar , varje pivot punkt krävs regelbunden smörjning för att förhindra överskjutande slitage, och smörjnipplar var oftast installeras för detta ändamål. De flesta moderna bindningar har fabriken förseglade, permanentsmorda lederna, och behöver inget regelbundet underhåll. Stress och skador kan uppstå vid varje pivåpunkt och större slitage kan orsaka "play" i styrningen. Byte av slitna delar kommer att göra bilen styra som ny igen.
Modern Styrsystem Kopplingen
p Det finns många varianter av styrmekanismer, av vilka många inte använder en spännhjulsarmen. I alla fall, kommer regelbunden inspektion, justering och byte av slitna delar hålla fordonets styrning positiv, noggrann och säker.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/125960.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.