Definition av Diffspärr

Har du någonsin undrat vad det är som ger en differentialbroms sitt namn? Om du någonsin varit i en situation där du försöker accelerera din bil, men en bakre drivhjul håller snurra i lera eller snö, kanske du önskar att du hade en differentialbroms. Fakta

En differentialbroms är placerad mot den bakre delen av fordonet, och överför vridmoment drivaxeln till bakhjulen. Den innehåller en uppsättning kugghjul som gör att de bakre hjulen att rulla med olika hastigheter när fordonet vänder ett hörn. De smörjs med en växellådsolja som kan skilja sig från en vanlig differential grund kopplingsskivorna som ofta används.
Funktion

En differentialbroms är utformad för att ge drivkraft till båda bakhjulen även om en av dessa hjul har ingen dragkraft. Konventionella differentialer överföra all vridmoment till hjulet som vänder lättaste, så snurrar det ingen nytta, medan det andra hjulet inte kan driva fordonet.
Typer

Limited differentialbroms finns i en mängd olika typer. Det vanligaste är kopplingspaketet differential, som använder en uppsättning friktionsskivor och stålplattor. En annan typ är konkopplingen differential, som använder konformade axelväxlar. En tredje typ, en så kallad spärr differential eller en Detroit skåp, använder en serie av kammar och ramper, medan en fjärde typen kallas Torsen differential och använder komplexa mask gearsets. En populär typ som används av auto racers är den spiralformade differentialbroms.
Betydelse

Ett fordon utrustat med en differentialbroms har dragkraft oftare än en liknande bil som bygger på en vanlig differential. Fordon försedda med sådana lättare kan navigera terräng där fordon med vanliga differentialer skulle fastna.
Fördelar

En differentialbroms kan förhindra förlust av dragkraft i snö, lera eller under snabb acceleration. Underhåll är minimala, och bilen kan ha ett högre andrahandsvärde än ett liknande fordon med en konventionell differential. En situation som klart kan dra nytta av en differentialbroms är när du drar en båt på en trailer upp en ramp med en bakhjulsdriven bil. I ett sådant fall, kommer fordonet har fortfarande grepp även om ett av hjulen är på toppen av en del av rampen som är täckt med slem.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124791.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.