Vad Är Hjullager?

Hjullager är en av de viktigaste komponenterna i en bils upphängning. De är oftast belägna i navet (den del som bromsar och hjul bifogas) eller ens bromstrumman eller själva rotorn. Hjullager tillåter hjulet att rotera fritt när bilen färdas på vägen. De flesta bilar har ett inre och ett yttre lager på varje hjul. Komponenter

Ett hjullager är en enkel anordning som består av två huvudkomponenter, själva lagret och loppet. Lagret i sig består av ett metallhus som pressas över en rad av kullager som kretsar runt metallhölje. Dessa kullager i sin tur rida på tävlingen, vilket är en mycket slät metallyta. När ett hjul rullar, verkan av kullagren rullande mot ytan av navet som tillåter hjulet att rotera friktionsfritt.
Hjullager Problem

Problem med hjullager uppstår från slitage, vilket kan orsakas av en mängd olika faktorer. Lagren skyddas från smuts och skräp genom oljetätningarna. Om dessa tätningar misslyckas och smuts finner sin väg in i lagret, kan skador uppstå på lagret och loppet. En annan faktor kan vara långsiktigt slitage, påverkar lagren förmåga att fungera korrekt. Om ett lager faller isär helt, kan det leda till att bilen undriveable och farlig. Bromsarna fungerar inte korrekt och hjulet stannar inte i rätt läge.
Symtom

Symtom på en dålig bäring är bullriga gnugga som bilen drivs och som oftast blir starkare som hastigheterna ökar. Om lagren är mycket slitna, kan ett annat symptom vara vag styrning, vibrerande fjädring och darty beteende från suspensionen som hjulet rör sig ojämnt runt lagret.
Underhåll

Lagren kan kontrolleras genom att palla upp bilen och trycka på hjulet. Om det är överdriven rörelse av hjulet på spindeln, är det förmodligen lagret. Hjul-lagerunderhåll är relativt enkel men tidskrävande, eftersom hjul, bromsar och nav behöver tas bort. När lagret är synligt, lager kontrolleras för slitage och de raser för några repor eller slitage. Rengör allt noggrant och packa lagren med en generös mängd lagerfett. Detta bör göras var 20.000 till 30.000 miles.
Replacement

Byta lagren kan vara tidskrävande, men mest fulländade hem mekaniker kan göra jobbet. Det innebär att ta bort hjulet, broms och nav. När navet är avstängd, är lagerbanorna bort och nya pressas i. Detta är oftast den svåraste delen. När lagren packas och installeras, allt installeras i omvänd för flytt. Hänvisa till en verkstad för detaljerade anvisningar om bilens modell. Detta bör göras var 40.000 till 50.000 miles. A förstörda hjullager kan resultera i ett fordon som är svår att kontrollera
Varning

. Om du misstänker att ditt lager är dåligt, kör inte bilen förrän det rättats eller om du vet att det är säkert.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-maintenance/general-car-maintenance/124790.html

Previous:
Next:

Allmän Bil Underhåll

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.