Svenska Bil >> bilentusiaster >> Collectible Cars >> Content

Ursprunget till Ford Mustang

Den ursprungliga Ford Mustang var en långt mer övertygande bil än de versioner som varvade upp i en frenesi av bilismen allmänheten 1964. Ford tänkt den ursprungliga Mustang som en tvåsitsig sportbil för att konkurrera mot den bränsleeffektiva Chevrolet Corvair och eleganta Corvette. Dock samlat prototypen bara en ljummen respons från potentiella köpare. Fords "Plan B", men, var ett mästerstycke i design och Mustang blev en 1960-ikonen. Origins

I mitten och slutet av 1950-talet började Ford stylister för att föreställa en tvåsitsig sportbil som härmade de populära brittiska roadsters, inklusive Triumph TR-serien, MG och Austin-Healey. Chevrolet nådde viss framgång med sin Corvette och Ford letade efter ett liknande projekt. Ford var också medveten om att den bakre motorn Corvair var på väg att debut. Ford designern Gene Bordinat utvecklat de kriterier som skulle bli den första Mustang. Det skulle innehålla en 90-tums hjulbas och 154,3-tums kroppslängd. Han planerade att ha en aluminium fastnitad på ramen och två sittplatser del av kroppen. Starta bilen var en mittmotor tyska Ford 1500 cc V-4 motor utvecklar cirka 89 hästkrafter och försedd med en fyrväxlad växellåda. Prototypen dubbades Mustang. Mustang jag blev färdig år 1962 och såg inte alls ut Mustangs som dök upp i utställningslokaler två år senare Addera Mustang I

. Två versioner har utvecklats: aluminium flådda modell som var körbar och en glasfiber kropp version som inte körs. Båda följs Bordinat specifikationer. Ford hade hoppats att erbjuda basen 89-hästkrafter 117,6-kubik-tums V-4 och en valfri 109-hästkrafter V-4. Bilen var en roadster med en racing vindskydd och störtbåge. Ford hade racerförare Dan Gurney köra den som en pace car på 1962 US Grand Prix Formula One Race i Watkins Glen, New York. Den allmänna reaktionen var dock generellt negativa.
Baby Boomer Market

Lee Iacocca, general manager och vice VD för Ford, erkände att den första av talisternas skulle komma att köra ålder 1961. Till skillnad från tidigare generationer av bilägarna hade tonåringar på 1960-talet inget intresse av att köra sina föräldrars bilar. Iacocca bärgade stylist Donald Frey att konfigurera om Mustang. Han ville ha en fyrsitsig cabriolet med främre skålade säten, golv shifter, en kroppslängd på cirka 180 inches och väger mindre än 2500 kg. Finansieringen godkändes i september 1962, och Frey åkte till jobbet.
1964 1/2 Mustang

Arton månader efter finansiering godkännande, var Ford Mustang redo för showroom . Kroppen presenterade en revolutionerande design av en lång huva, kort akterdäck, konkava paneler kropp, en bred, men smal horisontell galler med en galopperande Mustang i mitten, och trisectioned taillamps. Under denna fantastiska kropp var en Ford Falcon. För att hålla kostnaderna nere, Ford knåpat ihop Falcon och Fairlane delar. Ford placerade Mustang på en Falcon-plattform med en 108-tums hjulbas. Mustangen fick även Falcons oinspirerande 101-hästkrafter 170-kubik-tums in-line sexcylindrig motor. Det blev senare en 116-hästkrafter 200 raka sexcylindriga och den valfria 164-hästkrafter 260 V-8. Först när 220-hästkrafter 289 V-8 var tillgängliga, gjorde Mustang visar några verkliga kurage. År 1964 sålde Ford 126.538 Mustangs.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/collectible-cars/91513.html

Previous:
Next:

Collectible Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.