Svenska Bil >> bilentusiaster >> Classic Cars >> Content

Den första Corvette

På 1950-talet satte GM överst bilindustrin högen genom att producera en upprörande antal fordon genom sin Chevrolet, Oldsmobile, Pontiac och Buick divisioner. Ändå GM chefsdesigner Harley Earl, som hanterade enormt inflytande över ledningen i företaget, inte gillar idén att återvända amerikanska militärer från Europa var att föra hem brittiska sportbilar. Earl och GM beslutade att USA bör ha en egen sportbil, att beslut ledde till produktionen av den första Corvette. Genesis

Från slutet av andra världskriget 1945 genom 1950-talet, gjorde en tillströmning av brittiska roadsters sin väg till de amerikanska kusterna - MG, Jaguar, Triumph och Austin-Healey var alla carving en nisch i den tvåsitsiga sportbil marknaden. Harley Earl ville ha en amerikansk version av den tvåsitsiga, så han frågade GM: s Robert McLean 1951 för att utveckla en konceptbil som skulle leda till en roadster kostar inte mer än $ 2,000 - Earl hade utvecklat konceptbilar sedan 1938, dessa bilar indikerade till bilismen allmänheten vad framtida GM-produkter skulle se ut. Få kom att förverkligas, men Earl ville ha en roadster snabbt. McLean hålls kostnaderna nere genom att använda befintliga mekaniska komponenter. En annan GM ingenjör, Zora Arkus-Duntov, övervakade genomförandet av chassi, fjädring och design element.
1953 Corvette

Corvette debuterade på 1953 Motorama Exhibit at New York Auto Show. Till skillnad från de flesta GM konceptbilar, gick Corvette i produktion ganska mycket som det hade dykt upp vid utställningen. Debuten Modellen var inte en stor bil av någon vildaste fantasi. Den handgjorda glasfiber kropp var unik av amerikanska standarder, men knappast ny för europeiska biltillverkare. Summan av kardemumman var att den nya bilen var allt fräsa, men ingen biff. Det var en vacker bil att titta på, men det hanteras som en hund. Corvette var i huvudsak en 1952 Chevrolet Bel Air personbil med en gammal Blue Flame sexcylindrig motor under huven.
Specifikationer

1953 Corvette satt på en 102-tums hjulbas och mätte en relativt kort 167.3 inches i längd. Det stod bara 51,5 inches lång och mätte 69.8 inches i bredd. Dess fastighetsnära vikt var anständiga för en Detroit bil, på £ 2886. Suspensionen var den gamla skolan oberoende system med bakre bladfjädrar. Den enda eftergift till sin sportbil pretentioner drev tillbaka kupén lite för att ge bilen en bra 53/47 viktfördelning. Det verkliga problemet var 235,5-kubik-tums, in-line sexcylindrig Blue Flame motor, som hade varit en del av Chevy motor lineup sedan 1934. Chevy ökat sitt kompressionsförhållande till 8,0-till-1 och sattes tre Carter förgasare för att dryga ut 150 hästkrafter och 223 foot-pounds av vridmoment. Det lät Corvette träffa noll till 60 mpg i en oinspirerande 11,5 sekunder. En två-speed Powerglide automatlåda var bult på motorn. Levererade bara 300 1953 Corvetter, alla i Polo Vit med röda interiörer
Post-1953 Corvetter

Chevrolet, till showrooms, på grund av modellens sena produktionsstarten för 1953 års modell. Den 1954-modellen klarat sig bättre, med 3640 lämnar monteringsbandet. Chevrolet ville ha ett billigt svar på de brittiska roadsters, men 1953 tvåsitsiga fortfarande kostar amerikanska köparna $ 3498 ($ 28.185 i 2010 dollar). Trots sina två första år på marknaden var skakig, tillsats av en liten-blocket 195-hästkrafter 265-kubik-tums V-8 1955 gav Corvette nog roadster street cred att förgylla sin framtid.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/classic-cars/91124.html

Previous:
Next:

Classic Cars

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.