Delar av Suspension

Automotive fjädringssystem använder en kombination av fjädrar, stötdämpare, stag och stabilisatorer som tjänar till att dämpa stötar och tryck som skapas av en rörlig bil över ojämn terräng. Många tillverkare har försökt att uppdatera mönster och skapa nya plattformar för fordonsindustrin upphävanden, de grundläggande egenskaperna hos ett fyrhjuligt fordon i rörelse har förblivit densamma, och endast en handfull fjädring mönster har visat sig effektiv och är fortfarande i bruk idag. Bladfjädrar och trycksatta Uppröra

Den överlägset äldsta upphängning är bladfjädern setup, med hjälp av en stapel av böjda plåtar av metall för att lyfta fordonet och ger viktfördelning. Denna design går tillbaka till den ursprungliga trä vagnar som används för att transportera nybyggare över den nordamerikanska kontinenten, där vagnen hissades över en solid axel med böjda lameller av bunden stål. Den böjda stål, hindras från att röra sig genom hållaren clips eller svetsar, skulle försöka att plana ut när tyngs av vikt. De kunde inte röra sig, så kraften av vikten trycker mot kraften av de inneslutna bågar av metall. När det används på bilar, är fjädrarna kombination med luft-eller gasfyllda stötdämpare för att ytterligare dämpa hårda stötar. Denna design användes på de flesta bilar under 1950 och 1960 (avvecklas spiralfjädrar och torsionsstavar), och är fortfarande vanligt på tunga fordon såsom lastbilar eller skåpbilar. Samt Addera spiralfjädrar Struts

Skruvfjädern infördes som en rymd-och kostnadsbesparande strategi för front-hjulsdrivna fordon, som behövde ett alternativ till stora bladfjädrar. Spiralfjädrar är den klassiska våren form som folk tänker på när de tänker på "fjädrar." Metallen spole komprimerar under vikt och används för att hålla fordonet upp från av ramen samtidigt som väg dämpande kvaliteter. Kombinerat med strävor, en modifierad form av en stötdämpare, de ger varje hjul oberoende stöd. De har inte samma bärande förmågor som bladfjädrar, och kan misslyckas under måttliga dragande förhållanden. Deras huvudsakliga användning är på mindre bilar som inte har mycket utrymme, eller inte dra laster.
Torsionsstänger

Utvecklad för deras utrymme- sparande och ride-justering kvaliteter, torsionsstänger är den minst förstådda av de tre huvudsakliga typer av upphängningar. I bilar och lastbilar som inte har utrymme för stora fjädrar, kan torsionsstaven användas för att ge det nödvändiga utrymmet för fyrhjulsdrivna system och lagt inre rum. Gjort populärt med 1970 vintage Dodge produkter, är torsionsstaven nu främst på stadsjeepar och pickup lastbilar. Den grundläggande principen är att ta en spiralfjäder, sträcka ut sin längd och fäst ena änden på ramen med den andra ansluten till axeln eller drivsystemet. Styvheten av baren själv skulle hindra den från att vrida rak, eller låta kroppen av fordonets droppe på ramen. Dessa har visat sig vara effektiva när de används med fyra-hjulsdrivna bilar, framför allt General Motors produkter under 1990-talet och 2000-talet.
Solid Axle vs IFS

Oberoende framvagnen , eller IFS, kom i slutet av 1960 med Volkswagen-fordon och NASA Månen Rover. Principen om en delad axel och drivknutar kan appliceras på bakhjulen (som i en VW), till framhjulen (som i de flesta mindre 4x4), eller alla fyra hjulen (månen Rover och moderna stadsjeepar). Medan överlägsenhet IFS-systemet till klassiska fasta axlar är diskutabelt, gör fjädringen ger en betydligt bättre rida på motorvägen och är måttlig i terrängförhållanden agility. IFS designen är inte så tung som solid axel motsvarigheter och kräver rutinmässigt underhåll för dess högre antal komponenter, inklusive gummistövlar axel, ledlager och mer komplicerade styrmekanismer.
Fyrhjulsdrift

Medan de flesta av utvecklingen av suspensioner kom från försökt-och-sant design, har ingenting förbättrats upphävandet världen mer än fyra-hjulsdrivna fordon. Sedan andra världskriget har bilindustrin såg på terränggående lastbilar och jeepar för idéer om hur man kan förbättra suspensioner av på vägfordon. Oberoende framvagnen var den första riktiga genombrottet som gjorde front-motor, front-wheel-drive bilar möjlig. Dessa härleddes från krigstida dumprar och militära motiv, och har sedan funnit sin väg in i de flesta fordon på planeten.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/car-makes-models/98873.html

Previous:
Next:

Bilmärken modeller

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.