Turboladdare Vs. Kompressorer

Turbocharging och överladdning är två av de vanligaste sätten att få mer kraft och prestanda från en bils motor. Men medan båda är former av påtvingad induktion, vilket innebär att tvinga in mer luft i motorn, är fördelarna och nackdelarna med en över den andra en gemensam debatt bland entusiaster. Turboladdning

Turbocharging är en form av påtvingad induktion som fungerar på avgassidan av motorn. Som förbrukade gaser (luft och bränsle) ur motorns avgasgrenrör, anger de turbon s bostäder. Inuti huset är ett skovelhjul som börjar snurra på upp till 2.000 varv per sekund som gaserna in i turbon, tvingar in mer luft i motorn, vilket i sin tur skapar mer makt genom att använda mer kraft till kolvarna. På grund av det faktum att turbos arbeta bort av avgasflödet, finns det en momentan fördröjning, som kallas turbo lag, innan motorn börjar producera större effekt. Detta är anledningen till turboladdade bilar har en så spännande kraftutveckling, eftersom det förändras så snabbt. Bilföretag har minskat turbofördröjning avsevärt med ny teknik och mindre turbos, men det är oundvikligt.
Överladdning
p Det finns två huvudsakliga typer av kompressorer, rötterna typ och en centrifugaltyp. Det finns också Lysholm Skruvtyp, även om detta liknar de Roots. Överladdning bygger på samma princip som turboladdning, men använder den inkommande (intag) luft för att ge den överladdade. När luft kommer in i överladdare, snurrar en serie av i varandra ingripande lober upp och tvingar mer luft in i motorn och ökande kraft. Sedan superchargers arbete från insugsluften, upplever de inte eftersläpningen i samband med turbos. I själva verket, överladdade bilar känns mer som mycket kraftfulla sugmotorer fordon. Kompressorer är generellt bullrigare än turbos, och ofta avger en högljudd whine när de producerar boost, i motsats till turboaggregat, som ofta är tyst.
Tillförlitlighet

Turbo producera mycket mer värme och ofta behöver laddluftkylare för att hålla dem svalna och ge dem möjlighet att ge maximal prestanda. Värmen från turbon är inte bara hårt på turbo själv, men motorn också. En turbo behöver också oljas kontinuerligt och delar motorer oljeförsörjning, vilket ytterligare bidrar till komplexiteten. En annan viktig faktor som måste beaktas är motorns kompressionsförhållande, vilket måste vara låg om en hög uppsving kommer att produceras av turbo. Ofta, installera en turbo också betyder att motorn måste vara rebuilt.Arguably är överladdning mer tillförlitliga då turboladdning eftersom det är mindre komplicerat och platser mindre belastning på motorn. Generellt sett behöver överladdade motorer inte köra så lite av ett kompressionsförhållande som turbos. Vanligtvis kör en kompressor på en motor är helt enkelt en bolt-on process.
Prestanda

För hög effekt applikationer, turboladdning är den vanligaste vägen. De flesta bilar som har utgångar för 800-1000 hästkrafter eller mer är vanligt twin turbo. Föreställningen potential för superchargers i inte så hög, men det kan fortfarande öka uteffekten med upp till 30 procent eller mer.
Kostnad

Överladdning är i allmänhet billigare än turboladdning. En komplett överladdning kit kommer att köra allt från $ 3.000 till $ 10.000, beroende på vilken typ av bil. En väl konstruerad turbo konvertering kan lätt köra till $ 15.000 eller mer.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/car-makes-models/98870.html

Previous:
Next:

Bilmärken modeller

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.