Fakta om Jaguar

Brittiska biltillverkaren Jaguar Cars Ltd har tillverkat bilar under Jaguar namnet sedan 1935. Företaget grundades 1922 av William Walmsley och Sir William Lyons som Swallow Sidecar Company. Sedan dess har företaget producerat en rad anmärkningsvärda sport-och lyxbilar. Ursprungliga modellerna

ursprungliga Jaguar-modeller var SS90 och SS100. Den SS90 såldes först i 1935 och presenterade en 6-cylindrig motor med en 68-hästkrafter utgång. Från dess införande, träffade SS90 med blandade reaktioner. Medan många människor kompletterat bilens styling, var det allmänt tros vara underpowered.Jaguar introducerade SS100 ett år senare i ett försök att producera en bil vars prestanda matchas sitt utseende. Den SS100 presenterade en 100-hästkrafter 6-cylindrig motor, samt en mängd nya prestanda funktioner, inklusive dubbla förgasare och kugghjul synkroniserade. Den SS100 tillverkades fram till 1940. Efter andra världskriget
Tidigt Jaguars

, gjorde Jaguar sig ett namn som producent av eleganta, högpresterande bilar. År 1948 introducerade bolaget XK120 roadster. Bilens namn hänvisade till sin toppfart på 120 mph, som satte ett hastighetsrekord för en produktion bil. Den XK120 presenterade en motor fram /bakhjulsdrift layout och fick kraft från Jaguars 3,4-liters XK 6-cylindrig motor. Bilen var en hit, vinna flera tävlingar och locka beskydd av kändisar runt world.The XK140 följdes år 1954, som gjorde XK150 1957.
Tidiga Lyxbilar

Samtidigt fortsatte Jaguar att producera lyxbilar. Mark V såldes först 1948 och efterträddes hela vägen till en Mark X modell 1970. Dessa bilar var utformad och marknadsförs som ultra-premium lyxbilar och var genomgående bland de dyraste och mest exklusiva bilar tillgängliga. I mitten av 1950-talet, var Jaguar bilar igenkännbar för sina distinkta design cues, såsom en kromad grill och hoppande jaguar emblem. Genom 1950 och 1960, växte Jaguar lyxbilar större för varje redesign, toppning ut på mer än 200 inches i längd från 1970.
Senare Sports Cars

1961 introducerade Jaguar E-Type sportbil. Producerad fram till 1975, var det E-Type erbjuds med en rad in-line 6-cylindriga motorer och även en 5,3-liters V12 sent i sin körning. Erbjuds både som coupé och cabriolet, rankad E-Type typiskt bland de finaste sportbilar som finns när det gäller utseende och prestanda. Det blev en av de mest samlarobjekt sportbilar som någonsin producerats. E-Type ersattes 1976 av Jaguar XJS, vilket förde lyxiga finesser till sportbilssegmentet och kanske mer korrekt kategoriseras som en turnerande bil. Ändå fortsatte de XJS, som finns med samma V12-motor som E-Type, den tradition av högpresterande bilar från Jaguar.
Senare lyxiga modeller

1968 presenterade Jaguar sin X-serien av lyxbilar. Dessa inklusive XJ6, XJ12 och XJ8 (med namn på antalet cylindrar). Vid kontinuerlig produktion sedan 1968, har X-serien av lyx sedans konkurrerade direkt med lyx biltillverkare som Rolls Royce, Bentley och Mercedes-Benz.In X-serien, tog Jaguar många lyxiga funktioner till sina bilar som senare skulle bli vardagsmat. Servostyrning, nya tillverkningsmaterial och digitala displayer alla dök upp i X-serien innan på väg till andra modeller.
Nuvarande lineupen

närvarande producerar Jaguar 4 olika modeller . Den XK sportbil är tillgänglig som en högpresterande coupé och cabriolet. Jaguar XJ fyller rollen av en flaggskepp full storlek lyx modell. XF är en mid-size "verkställande bil" byggd i större antal än både XK eller XJ. Avrundning ut lineupen är den kompakta X-Type, en nybörjar Jaguar som fortfarande är bland de övre skiktet av lyxbilar tillgängliga idag.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/car-makes-models/98792.html

Previous:
Next:

Bilmärken modeller

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.