Vad är Mini Cooper bilar?

Mini Cooper bilar först ut på vägarna under 1961 då John Cooper, en brittisk racerbil designer, samarbetar med British Motor Corporation (BMC) för att skapa en snabbare, sportigare version av sin Mini bil. Mini Coopers gick på att ha stora framgångar i världen av konkurrenskraftiga rallybil körning, men de blev också en populär konsument bil. Som av 2011, var John Cooper Works producerar tre sorter av Mini Cooper: hardtopen, Cabriolet och Clubman. Alla tre modellerna har 208 hästkrafter turboladdade motorer och kan nå hastigheter på över 140 mph. Alec Issigonis

Motiv för Mini formulerades som en reaktion på stigande bränslepriser i Storbritannien. Den 1957 Suezkrisen tycktes markera slutet på stora bränsle-hungriga bilar och Sir Leonard Lord, ordförande i Morris Car Company, instruerade ingenjör Alec Issigonis att designa en liten, prisvärd, bränslesnål fyrsitsig bil. Issigonis 'design involverade flytta hjulen till kanterna på bilen och vrida motorn på sin sida. Detta skapade mer utrymme i fronten på bilen och minskat sin totala storlek. Mini lanserades 1959. Var övertygad om att Minis skulle vara en stor hit på rally krets Addera John Cooper

Racing bil designern John Cooper. År 1961, närmade han Issigonis om möjligheten att skapa en racing motsvarande. Issigonis var ointresserad, men en inte avskräckt Cooper övertygade styrelse BMC att sätta bilen i produktion.
Mini Cooper

Cooper började arbeta på Mini Cooper genom att ersätta den vanliga Mini 848-cc motor med en 997-cc motor och lägga skivbromsar fram. Bilens första framgångar på tävlingsbanan kom 1962, när Pat Moss körde till seger i damernas Tulip Rally i Holland. Hennes seger, den första av många Mini segrar på internationella rally krets, var en milstolpe ögonblick i historien av Mini.
Mini Cooper S

Buoyed vid framgång tidiga Mini Coopers, fortsatte John Cooper att arbeta på bilen och, i 1963, presenterade han Mini Cooper S, som hade en 1071 cc motor och kan nå en toppfart på 100 mph. Bilen tog rally med storm och vann Monte Carlo-rallyt tre gånger för BMC 1964, 1965 och 1967. Dessa prestigefyllda segrar åtföljdes av en mängd stora resultat i andra rally händelser, och Mini Cooper S snabbt blev bilen att slå.
Nedgång och Revival

det sena 60-talet, BMC (fungerar som British Motor Holdings) slås ihop med Leyland Motor Corporation för att skapa den British Leyland Motor Corporation. Den nya styrelsen var missnöjd med att John Cooper tjänade £ 2 för varje Mini Cooper såld, och upphörde produktionen av bilen i 1971. British Leyland försökte replikera Mini Cooper s överklagande med flera "nya" små bilar, men ingen visade sig vara en framgång, och, i 1990, styrelsen inbjudna John Cooper tillbaka. Den nya generationen Mini Cooper RSP lanserades i juli 1990 under överinseende av Rover. Mini Coopers (som ägs av BMW) produceras fortfarande på John Cooper Works under 2011.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/car-makes-models/100186.html

Previous:
Next:

Bilmärken modeller

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.