Vad är skillnaden mellan VTEC och icke-VTEC motorer?

Ett problem som många biltillverkare haft med att skapa ett fordon med en balans mellan prestanda och ekonomi var kamaxeln slipa. Hondas VTEC-systemet har utformats för att lösa detta problem genom att erbjuda både en mild och aggressiv kamaxel mala. Icke-VTEC

En grundläggande icke-VTEC Honda-motor använder sig av en enkel eller dubbel kamaxel cylinderhuvud. Kamaxeln har typiskt vad som kallas en "mild" kamaxel mala. Detta innebär att loberna av kamaxeln är inställda med en genomsnittlig hiss belopp och genomsnittlig varaktighet. Detta leder till hästkrafter förlust vid höga motorvarv, på grund av brist på luft och bränsle.
VTEC

VTEC-motorn är ett komplext maskineri. Den grundläggande principen är att kamaxeln har två olika uppsättningar av lober. När motorns varvtal är låga, vanligen från tomgång till 4000 rpm, är de milda kamaxel lober styra insugs-och avgasventilerna. När motorns varvtal överstiger 4000, griper bilens dator en solenoid som driver en bar för att engagera de aggressiva kamaxel lober, vilket kraftigt ökar både lyft och duration. Detta gör det möjligt för motorn att producera mer hästkrafter.
Jämförelse

Även om tekniken är förvirrande, resultaten talar för sig själva. Basen 2000 Honda Civic DX med en 1,6-liters, SOHC, icke-VTEC motorn ger 106 hästkrafter vid 6.200 rpm, medan den 2000 Civic EX, med sin 1,6-liters, SOHC, VTEC motorn ger 127 hästkrafter vid 6.600 rpm. Den 2000 Civic Si och dess 1,6-liters DOHC, producerar VTEC motor 160 hästkrafter vid 7.600 rpm.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/car-enthusiasts/car-makes-models/100098.html

Previous:
Next:

Bilmärken modeller

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.