Typer av tändsystem

De tre huvudsakliga typer av bil-tändsystem är det mekaniska tändsystem, det elektroniska tändsystemet och fördelarlöst tändsystem. Tändsystemet har två primära funktioner. Först måste det generera tillräckligt med energi utöver det som tillhandahålls av batteriet för att skapa en gnista och antända bränslet i motorn. Andra måste den kontrollera tidpunkten för gnistan så att motorn kan arbeta på sin optimala kapacitet. Mekaniska tändsystem

Mekaniska tändsystem består främst av tändningslåset, tändspolen, tändstift och distributören. När en nyckel sätts i tändningslåset och vrids till "start"-läge, drar brytaren tillfälligt full spänning på batteriet till startmotorn, som använder spänningen att initialt avfyra motorn. När knappen släpps, fjädrar den automatiskt tillbaka till "on" läge och batteriets energi omdirigeras till tändspolen. Tändspolen är en elektromagnetisk transformator består av en mjuk järnkärna insvept i en primärkrets av hundratals varv av grov koppartråd och en sekundär krets i tusentals varv av fin koppartråd. Aktuell in spolen förstärks genom magnetfältet mellan trådarna och kärnan. Det leds sedan genom distributören via kontakt med tändning punkter på distributören. Fördelaren roterar på en axel som drivs av motorns kamaxel. Som fördelaren roterar, jorda antändningspunkter tändspolen vid intervall baserade på hastigheten på motorn. Ju snabbare motorn kamaxeln roterar, desto snabbare distributören roterar och oftare de nuvarande fluktuerar i tändspolen. När en ny laddning kommer distributören, lagrar distributören kortfattat avgiften och sedan vidarebefordrar den till nästa tändstiftet i tidssekvensen. Tändstiftet skapar sedan en gnista som bågar in i motorns cylinder, vilket orsakar en annan tändning i motorn och föreviga cykeln.
Elektroniska tändsystem

Elektroniska tändsystem är liknar mekaniska tändsystem förutom att de använder elektronisk tidtagning enheter i stället för punkterna tändning. En elektronisk styrmodul separat från fördelaren styr strömflödet i tändspolens primärkrets. I vissa elektroniska tändsystem styrmodulen är föranledd av en armatur eller magnet som roterar i fördelaren och sänder en signal till modulen. I andra modulen agerar självständigt från distributören och bygger på sensorer anslutna till kamaxeln eller motorn.
Fördelarlös tändningssystem

fördelarlös tändsystem förlitar sig på en fordonets interna dator i stället för en distributör. De har flera tändspolar --- antingen en spole för varje två tändstift eller en spole per tändstift. Bilens dator, med hjälp av motorns sensorer, reglerar den elektroniska styrenheten och styr tändspolarna att skjuta tändstiften.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/auto-repair/diagnosing-car-problems/65576.html

Previous:
Next:

Diagnostisera bil problem

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.