Däckbredd & Performance

Stora däck är i allmänhet synonymt med hög prestanda och racing, och av goda skäl. Även noviser kan förenkla den logik som att säga att "breda däck lägger mer gummi på vägen," det finns faktiskt en hel del mer än så. Däckstorlek val handlar om att besluta om vilken typ av grepp du behöver för en given tillämpning och balansera det grepp för att ge den typ av hantering, bromsning och acceleration du är ute efter. Däck: Mekaniska och Molekylär Vidhäftning

Däck uppvisar två sorters vidhäftning: mekaniska och molekylära. Mekanisk adhesion är det enklaste att förstå, och händer när gummit på däcket deformeras till hastigt grepp på ojämnheter i vägbanan. Molekylär vidhäftning uppstår när däckets gummi bokstavligen fastnar på vägytan som klister. Dessa två krafter verkar i helt olika - och ofta motsatta - sätt där den totala dragkraft som berörs. Mekaniska grepp ökar med punkt-kontakttryck (pounds per kvadrattum tryck appliceras mellan däcket och vägen), och molekylära ökar vidhäftning med tryck enbart på en punkt. Efteråt misslyckas molekylär vidhäftning, och de glider däck.
Bredd Myt Number One

Bredare däck inte kommer, i och för sig, alltid öka dragkraften. Eftersom mekaniska grepp stiger med punkt-kontakt tryck, är det bästa sättet att öka den mekaniska grepp för att göra däcket smalare och öka antalet pounds per square inch trycka ner på vägen. Problemet är att den totala friktionen är helt oberoende av yta, en viss mängd vikt trycker ner kommer bara utöva en viss press på vägen. Därför måste du balansera ökningar i mekanisk grepp med minskningar i molekylär vidhäftning. I den verkliga världen, sjunker mekanisk vidhäftning med hastigheten, vilket gör molekylär vidhäftning det primära elementet vid höga hastigheter.
Däck Föreningar

däckbredd och däckblandning går hand i hand. Däckbredd är ansvarig för mängden gummi på vägen, och därmed den potentiella totala greppet. Däck förening är det som ger dig molekylär vidhäftning, så att du kan utnyttja den potential mekaniska grepp. En mjukare gummiblandning kommer att erbjuda mer molekylär vidhäftning när den värms upp (uppväger förlusten av mekanisk vidhäftning från att använda bredare däck) och kan tillåta gummit till våren tillbaka snabbare (öka hastigheten med vilken mekanisk grepp slutar fungera). Det bredare däck förmåga att fördela vikten jämnare minskar också däckslitage, så att tillverkarna att använda de mjukare föreningar utan att förstöra dem direkt.
Narrow-Tire applikationer

I verkliga världen, det finns egentligen bara två situationer där du medvetet väljer en smalare däck över ett bredare ett: Om du vill minska däckets grepp eller vikten på det hjulet, och när molekylära vidhäftning är praktiskt taget obefintlig och du försöker att gräva i ytan för att hitta något mer fasta undertill. Väg-och cirkel-track åkare använder ofta en smalare däck på fram-eller baksidan, eller på ena eller andra sidan, för att ändra bilens köregenskaper balans, med bredare däck på baksidan kommer att göra bilen mer stabil och större däck på framsidan ökar hantera respons. Vinterdäck är ofta smalare eftersom de använder högre punkt-kontakttryck att trycka ihop iskristaller tillbaka i vattnet, vilket förbättrar greppet på vägen nedanför.
Wide-Tire applikationer

I kombination med mjukare gummiblandning, kommer ett bredare däck nästan alltid öka grepp på alla betong eller asfalt vägbanan. Allt annat lika, är den enda riktiga nackdelen med att använda bredast möjliga däck på alla fyra hörnen av ett fordon som bredare däck ökar hjulvikt, vilket gör ont fjädring respons och hindrar bilens hantering kapacitet. Terrängbilar brukar inte komma upp till höga hastigheter på fasta ytor, men de använder stora, mjuka däck för att hålla från att sjunka in i mjuka substrat för att sprida truckens last ut på ett större område. I kombination med lägre lufttryck, skapar breda däck en större kontaktyta så att trucken kan dra full nytta av det lilla mekaniska grepp den har. Addera
.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/tires/98349.html

Previous:
Next:

Däck

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.