Däck of Today Vs. Däck of the Past

Däck tekniken har inte bara utvecklats parallellt med bilar som helhet, på många sätt, har det drivit på utvecklingen av bilar. Vid ett tillfälle var det typiska fordonsindustrin däcket bara ihåligt gummi sladd virad runt vad som var i huvudsak en buggy hjul. I själva verket skulle det vara rättvist att säga att däcket tech är det som i slutändan begränsar fordonsindustrin utveckling, oavsett om du pratar tävlingsbilar eller bara den genomsnittliga putt-om. Entreprenad

Däck har avancerat på två huvudsakliga sätt, eftersom bilar först ut på gatorna - eller spår, som fallet kan vara - över ett sekel sedan. Uppfinningen av mjukgummi föregick den första stora revolutionen i däcket utveckling, men om du ska dra en linje i sanden för att avgränsa epoker av utveckling, då måste det vara 1975 när Michelin presenterade den allra första radiella personbil däcket. Tidigare bias-ply däck används en sladd konstruktion som sprang diagonalt mot slitbanans riktning, vilket gav en ganska mjuk gång, men fruktansvärt prestanda. Radialdäck använder förstärkningsband som lindas runt däckets omkrets, vilket ger en betydligt starkare däck, lägre rullmotstånd och överlägsen prestanda på trottoaren. Avvägningen är att radialerna är inte som punktering resistenta, och ger inte för off-road prestanda som partiskhet-skikt gör.
Going Tubeless

En gång i tiden, använde alla däck innerslangar. BF Goodrich patenterade först slanglöst däck 1952, och en knappa tre år senare var de fabriks-standard på nästan varje ny bil som produceras i USA. Tube däck upprätthålla flera nackdelar över slanglösa däck, det primära är att innerslangar tenderar att gnida på insidan av däckets yttre foder i hög hastighet. Detta gnugga skapar en hel del värme, vilket sänker hastigheten potential, rör liv och säkerhet vid ihållande motorvägen hastigheter. Slanglösa däck var ett oerhört viktigt steg inte bara däcket evolution, men i evolutionen av vår nation. En kort titt på historien kommer att visa att Dwight D. Eisenhower undertecknade Federal Highway Act för byggandet av en USA mellanstatliga systemet 1956. Ike motiverade det mellanstatliga systemet som en kalla krigets försvar åtgärd, men den höga sannolikheten för däck misslyckande och visioner av dagliga seriekrockar är vad höll kongressen från att passera handlingen ett decennium innan slanglösa däck drabbat scenen.

Storlekar

Skratta om du vill på buggy-bildäck av 1910-talet och 1920-talet, men det fanns en viss logik bakom det på den tiden. Mest turn-of-the-talet vägarna var lite mer än grusvägar, spottas till lera på en daglig basis av hästar och hästdragna vagnar. Dessa vagnar lämnade en unik uppsättning av hjulspår i vägen, platser där smutsen kompakterades nog för att inte köra fast de första bilar. I själva verket, eftersom bilarna följde vägarna och vägbyggen följde bilar, sårar vi faktiskt upp att hålla de flesta av de gamla buggiga proportioner vad gäller axelavstånd och spårvidd. Däcken har gradvis blivit betydligt bredare i förhållande till bilens totala spårvidd, och sidoväggarna har blivit kortare för att öka på väghållning. Vi har radialdäck konstruktion att tacka för däckets nyfunna mångsidighet i fråga om sidan. Radial konstruktion ger ett däck för att hålla sin form med bibehållen flexibilitet nog för dagligt bruk, vilket tillät oss att göra sidoväggar kortare. Den radiella höga dragkraft-till-motstånd förhållandet tillät oss att göra däck bredare, utan att göra dem alltför tunga eller en börda där bränsleekonomi är berörda.
Mönsterdesign

slitbana har utvecklats i en markant subtilt sätt, ett som tar ett tränat öga för att uppskatta. Årtionden av datorns utveckling och hydrodynamiska ingenjörskonst har tillåtit oss att iscensätta slitbanemönster som presterar bättre i regn än de flesta däck för 20 år sedan kunde i den torra. Noggrant formad slitbaneblock, håligheter däckmönster, spår regn och sajpningar vatten inte bara kanalens vatten bort från gummit i kontakt med vägen, de maximerar punktkontaktformiga tryck för att utvinna maximal dragkraft från gummit som berör vägen. Specialiserade vinterdäck ta detta till en extrem, vilket ökar punkttryck så mycket att iskristaller trycka ihop tillbaka till ett flytande tillstånd. Det är lika sant idag som det någonsin var att materialvetenskap driver slitbanemönster teknik. Experiment i gummiblandning teknik under 1980-talet och 90-talet i syfte att utforska radialdäckets gränser ledde till föreningar med förmåga att upprätthålla fina toleranser och komplexa former under extrema tvång, vilket är det som gör dagens avancerade mönsterdesign möjligt.


.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/tires/98344.html

Previous:
Next:

Däck

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.