Flytegenskaper i avgasgrenrör

För den oinvigde ser ett avgassystem header (grenrör) som lite mer än galna gäng metall ormar, allt tvinnas runt varandra i till synes slumpmässiga sätt. Men avgasgrenrör är noggrant utformade komponenter som spelar en stor roll i att diktera den totala produktionen och prestanda kuvertet av en motor. Bra grenrör kan avsevärt förbättra både effekt och bränsleekonomi, så det lönar sig att veta vad man ska leta efter när man köper. Velocity

ett avgasgrenrör har primära rören (de som körs från avgasporten till kollektorn) som är dimensionerad för att optimera avgashastighet vid ett givet varvtal (varv per minut). Det vanligaste sättet att öka flödeshastigheten är att använda mindre, längre rör. Effekten kan genom demonstreras genom att blåsa genom ett sugrör, och sedan en pappers-handduk rör. Luft kommer ur halmen kommer att resa mycket snabbare vid utträde än från papprör.
Velocity och tröghet

Även om det kan tyckas märkligt att tänka så, Luften har massa och är underkastad samma lagar tröghet som allt annat. När det gäller att avgasflödet är trögheten tendensen av objekt i rörelse för att stanna i rörelse. Ju snabbare avgaserna går ut ur porten, desto mer sannolikt är det att hålla sig i rörelse när kolven slutar trycka ut dem. Denna tröga effekt är känd som "sophantering", och skapar ett slags vakuum i huvudet primära rören som suger restgaser ur förbränningskammaren, vilket gör plats för frisk luft och bränsle.

Tillbaka Pressure
p Det är en vanlig missuppfattning att en motor behöver en viss mängd av mottryck i avgaserna för att fungera, men detta kunde inte vara längre från sanningen. Tillbaka trycket är en biprodukt av rör med liten diameter gång åberopas för att hålla avgashastighet hög, och faktiskt agerar mot hastigheten i sig.
Reversion

Återgång händer när avgaserna i ett primärt rör börjar komprimera och strömma bakåt. Återgång orsakas av låg-avgashastighet, och i allmänhet tenderar att inträffa vid låga varvtal på motorer med stora primära rör och avgasportar. Detta (i motsats till en brist på mottryck) är därför stora primära rören tenderar att minska antalet lågt varvtal hästkrafter.
Cross-Primär Scavenging

Denna effekt inträffar när en header primärt förbinds med annat cylinderns som är 180 grader ur fas med sin egen avgasflödet. När konstruerad på rätt sätt, kommer en primär röret vara skytte avgaser genom skarven medan den andra är trycket börjar falla av. Detta skapar en cross-cylinder sophantering verkan, om avgaserna från en cylinder är i huvudsak sifonering kvarvarande gaser från den andra.

Manifolds som är utformade på detta sätt (som kallas "180-graders headers") kan agera som en slags baklänges kompressor, suger avgaser från motorn som ett vakuum. För ett exempel på sådana 180 huvuden, behöver man inte leta längre än de som används på ursprungliga Ford GT40 racerbilar.

.from:https://www.motorfordon.com/bilar/Aftermarket/general-auto-upgrades/95140.html

Previous:
Next:

Allmänna Auto Uppgraderingar

 

Copyright (c) https://www.motorfordon.com Svenska Bil All rights reserved.