VW bekräftar: Släpper ny eldriven folkabuss

Volkswagen har visat upp flera nya folkabuss-koncept genom åren. Först ut var Microbus concept 2001, följt av Bulli concept 2011 och förra årets Budd-e.

Men nu går Volkswagen ut och bekräftar att den senaste konceptbilen, I.D. Buzz med åtta platser och en räckvidd på 60 mil, kommer att bli verklighet år 2022. 

Från den klassiska bilshowen Concours d’Elegance i Pebble Beach, Kalifornien, säger Volkswagen-chefen Herbert Diess: 

– Med sin ikoniska design för den Folkabussen vidare in i framtiden.

LÄS MER: VW avslöjar den helt nya el-folkabussen

I.D Buzz är självkörande

Bilen är byggd på Volkswagens nya elbilsplattform och mäter nära 5 meter på längden. 

Den fyrhjulsdrivna konceptbussen har dubbla elmotorer och hela 374 hästkrafter. 0-100 klaras av på bara fem sekunder. Batteriet på 111 kWh ska kunna laddas till 80 procent på en halvtimme. Nu återstår det att se om den färdiga bilen kommer att ha samma drivlina vid lanseringen om fem år. Mycket kan som bekant hända på fem år. 

Volkswagen tänker sig att I.D. Buzz ska vara självkörande, både i utförande som vanlig personbil och transportbil. 

− Vi kommer erbjuda en ID BUZZ Cargo med hög grad av automatiserad körning. Det blir en idealisk eldriven transportbil, särskilt för innerstäder, säger Eckhard Scholz, chef för Volkswagens transportbilsdivision. 

LÄS MER: Tesla slår rekord – kör 100 mil på en laddning 

Blir en rymlig buss

Tack vare den kompakta eldriften kan man utnyttja bilens utrymmen maximalt, och det teoretiska lastutrymmet är hela 4 600 liter. Dessutom finns plats för ytterligare 170 liters last bakom frontluckan. Interiören är mycket flexibel – man kan till exempel förvandla baksätet till en säng.

Volkswagen har tidigare meddelat att den nya elbilsserien ska börja lanseras 2020, där en folk-elbil baserad på förra I.D-konceptet blir först ut. Priset ska enligt Volkswagen landa på omkring 250 000 kronor. Därefter följer fler modeller – målet är att sälja en miljon elbilar per år 2025.

Lämna ett svar