Volvos rekordår slutade med mångmiljardvinst

Flera bilföretag runtom i världen har i veckan visat upp sitt ekonomiska resultat. För många är det svarta siffror med ökad försäljning och ett bättre ekonomiskt resultat än väntat.

Men hittills är det Volvo Cars som kan visa upp de allra bästa siffrorna. Volvo sålde rekordmånga bilar under 2016, 534 332 slutade den totala försäljningen på, och Volvo lyckades också få det att synas i resultaträkningen.

Vinsten blev hela 11 miljarder svenska kronor för 2016, en ökning från 6,6 miljarder för 2014. Även den så viktiga vinstmarginalen i rörelsen ökade, från fyra procent 2015 till 6,1 procent 2016. Vinstmarginalen visar att Volvo har förbättrat lönsamheten på varje bil som byggs i fabrikerna.

– Volvo blir allt starkare. De nya modellerna är framgångsrika, försäljningen är på rekordnivå och vinsten ökar rejält vilket reflekterar hur alla på företaget är med och bidrar. Med det här resultatet i ryggen tror jag att även 2017 blir ett rekordår vad gäller försäljning, kommenterar Volvos vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

En förklaring till det fina resultatet är, förutom antalet sålda bilar, att Volvo lyckats sälja allt dyrare bilar. Volvo hade också under 2016 bra försäljning på flera av de äldre modellerna, så som 70-serien och den populära XC60. Det är modeller som för länge sedan betalat av sina utvecklingskostnader.

Men den allra största förklaringen till vinsten och vinstmarginalen är lanseringen av den nya 90-serien. Med hjälp av den ökade Volvo sin försäljning av bilar på flera marknader och på de två största, Kina och USA, med 11,5 respektive 18,1 procent.

Under 2016 inledde Volvo också viktiga partnerskap som ska bära frukt i framtiden. Tillsammans med Uber och Autoliv utvecklar Volvo teknik och programvara för självkörande bilar.

I år ska Volvo lansera en ny 60-serie och även visa den första bilen i den nya och viktiga 40-serien.

LÄS MER: Så hårt kan Trump straffa Volvo i USA

Lämna ett svar