Volvolarm om problem med autobromsen

En Volvo V60 tvärbromsade på Essingeleden efter att autobromsen slagit till. Bilägaren lyckades rädda upp situationen genom att trampa gasen i botten.

Det här är bara ett av flera fall där autobromsen på Volvos bilar trott sig se ett hinder framför bilen och därmed varnat eller till och med bromsat bilen.

Efter incidenten på Essingeleden i Stockholm kontaktade bilägaren Volvos verkstad och väl där fick han bekräftat att verkstaden kände till flera fall.

LÄS MER: Så bra fungerar autobromssystemet

Volvos autobroms kan fallera

Även Volvo har nåtts av uppgifterna att autobromsen kan fallera.

– Vi har fått in ett fåtal rapporter om bilar som enligt uppgift uppfört sig så som du refererar till, det vill säga att de ska ha autobromsat utan en till synes uppenbar anledning, bekräftar en talesperson från Volvo.

Hittills har ingen allvarlig olycka skett men bilägaren på Essingeleden i Stockholm berättar att det var mycket nära en allvarlig incident. En lastbil låg bakom vid tillfället och bara tack vare att han är en rutinerad förare så lyckades han undvika en olycka.

Inga rapporter om incidenter

–  Vi har inga rapporter om incidenter. Samtliga fall är omhändertagna via våra auktoriserade Volvoverkstäder. Vår rekommendation är därför att den Volvoägare som råkar ut för detta vänder sig till närmaste auktoriserade Volvoverkstad för en genomgång av bilen, säger en talesperson från Volvo.

Några av fallen har åtgärdats genom att kameror och radarsystem bytts ut men det kan också krävas en uppdatering av mjukvaran i bilen för att få bort problemet.

Volvos autobroms fungerar så att den varnar först och sedan bromsar om föraren inte ser faran. Om föraren i det läget gasar tar hen över kontrollen. I de nyaste Volvo-bilarna, inför modellår 2018, ska bilen även kunna hjälpa till att styra undan ett hinder.

LÄS ÄVEN: Volvos förarlösa bilar kan inte hantera en känguru

Lämna ett svar