Volvo stäms för fusk i USA

Det är Volvos återförsäljare på Hawaii, Volvo Cars Honolulu, som enligt egen utsago fått nog och valt att stämma Volvo Car USA LLC – Volvo Cars säljbolag i USA.

Återförsäljaren menar att företaget ”vilselett allmänheten och investerare genom att vid en anblick ge intrycket av fortsatt tillväxt (utan att åstadkomma det)”, enligt Svenska Dagbladet.

Här återfinns stämningen i sin helhet.

Det hela ska, enligt återförsäljaren, bero på att Volvo Cars aggressivt försökt att nå bättre säljsiffror efter några sämre år 2013 och 2014. Hur? Genom att tvinga återförsäljare att köpa in väldigt många lagerbilar – fler än vad som gått att sälja. Sedan har dessa bilar ändå räknats in i den officiella försäljningsstatistiken.

Stämningen: Straffar återförsäljare

Varför skulle då återförsäljaren gå med på detta? Lagerbilar kostar ju onödiga pengar. Enligt stämningsansökan har Volvo Cars straffat de återförsäljare som inte accepterat att agera så här genom indragna bonusar och mindre marknadsföringsresurser.

Volvo Cars USA har svarat på anklagelserna så här:

”Volvo Cars USA inledde en rättsprocess mot denna återförsäljare i december 2016 för allvarliga frågor, icke relaterade till deras anklagelser. Volvo Cars USA vederlägger anklagelsen att bolaget tvingat återförsäljare att ’puncha’ bilar.”

LÄS MER: Volvo återkallar 8 200 bilar

Fem dagar efter stämningsansökan rapporterade Volvo nya officiella säljsiffror, och för USA var siffrorna nu betydligt lägre.

På SvD:s fråga om det har något med stämningen att göra svarar presschefen David Ibison så här:

– Det finns absolut ingen koppling.

Förklarar det med stor efterfrågan

Enligt ett pressmeddelande från Volvos USA-chef Lex Kerssemakers beror de lägre januarisiffrorna på att det är så stor global efterfrågan på XC90 att företaget inte får fram tillräckligt många bilar. I världen gick XC90-försäljningen upp med 4,7 procent, men i USA ner 34,5 procent.

Den skillnaden förklarar David Ibison så här för SvD:

– Orderläget för XC90 i USA är väldigt starkt och vi ser fram emot ett starkt 2017.

Fotnot. ”Punch” betyder att tillverkare rapporterar leveranser till återförsäljare som klar försäljning till slutkonsument.

LÄS ÄVEN: Volvos systermärke kan stoppas av Trump

Lämna ett svar