Volvo misslyckas totalt i stort dieseltest

Den tyska tidningen har gjort ett omfattande test av farliga dieselavgaser tillsammans med brittiska Emission Analytics. 

Där kan man se att den lyxiga Volvo-suven XC90 D5 – med ett angivet utsläpp av 57,8 milligram kväveoxider per kilometer – egentligen ger ifrån sig hela 878 milligram. 

Det är 15 gånger mer än den officiella siffran och skyhögt över det tillåtna värdet på 80 gram. 

LÄS MER: Här är drivmedlet du ska välja för din nästa bil 

Billigare att fuska

Allt om Bilar har tidigare skrivit om hur flera tillverkare inte utrustar sina bilar med de katalysatorer som rensar bort merparten av de farliga avgaserna. En sådan anordning kostar runt 800 dollar, vilket gör att de väljs bort för att spara pengar. 

Vad som ligger bakom Volvo-modellens höga utsläpp av kväveoxider är oklart. Den svenska tillverkaren har valt att inte kommentera Auto Motor & Sport’s uppgifter. 

LÄS MER: Volvo tredje sämsta märke i kvalitetsundersökning 

Volvo är inte ensamma

Men Volvo är långt ifrån ensamma om att ligga skyhögt över de lagstadgade gränsvärdena. 

I botten av listan hittar vi Renaults modeller Captur 1,5 dCi och Espace DCI 160, med uppmätta utsläpp på 1 336 respektive 1 222 milligram kväveoxider per kilometer. En annan riktig miljöbov är Subaru Outback 2,0D, som hamnar på 1 133 milligram. 

I andra änden hittar vi BMW 520d. Ur bilens avgasrör kommer bara 28 milligram av ämnet, vilket visar att tillverkarna faktiskt kan komma långt under vad som är tillåtet om de anstränger sig. 

Lämna ett svar