Volvo kan få nytt syskonmärke

Att PSA – med bilmärkena Peugeot, Citroën DS – vill köpa hela Opel av General Motors slog ned som en bomb i bilvärlden förra veckan. Men PSA och GM har förhandlat i nära ett års tid och en affär kan vara klar redan den här veckan.

Och PSA finns med i en annan stor bilaffär som är på gång. PSA och Volvos ägare Geely från Kina är båda intresserade av att köpa bilföretaget Proton. Proton har sitt säte i Malaysia och sitter i dag bland annat på det klassiska bilvarumärket Lotus.

Redan i nästa vecka väntas Geely lägga ett bud och både Geely och PSA vill använda Proton för att växa i sydostasien.

Volvo kan bli Årets Bil – här är motståndet

Kan använda plattform till ny Lotus

Geely har nyligen lanserat det helt nya bilmärket Lynk&Co och äger förutom Volvo även det företag som bygger taxibilar åt London. Geelt och Volvo har tillsammans inom ramen för teknikföretaget CEVT utvecklat en ny plattform för små och mellanstora bilar och den plattformen kan användas för att bygga Proton- eller Lotus-bilar.

Geely skulle också hjälpa Proton att bli ett globalt bilmärke igen, något som det malaysiska företaget tappade på 1990-talet.

PSA-gruppen vill expandera för att nå nya marknader och förutom sydostasien vill PSA försöka att slå sig in i Nordamerika igen och då med varumärket Peugeot.

Lämna ett svar