Volvo har många hål att stoppa pengarna i

Det kan låta som en självklarhet att det blir vinst efter en rekordförsäljning. Men så är det verkligen inte i bilvärlden. Jag minns åren före den stora bilkrisen då det kom flera varningar om General Motors.

GM sålde många bilar men vinsten per såld bil var alldeles för dålig. Då, i början på 2000-talet, tjänade Toyota tio gånger mer än GM per såld bil. Så blev det en kraftig konkurs också.

I dag är det mer lika mellan bilföretagen. Alla har lärt sig plattformstänkandet och alla har trimmat kostnaderna. Bilbranschens stålbad har inte bara handlat om att få ner bränsleförbrukningen. I allt större grad handlar det om att bygga bilar så billigt som möjligt och sälja dem så dyrt som möjligt.

Det här har Volvo lyckats exceptionellt bra med. Det visar inte minst den nya 90-serien där Volvo överraskades av den ökade efterfrågan på de allra dyraste och mest utrustade bilarna. Volvo har på ett smart sätt lyckats ta bra betalt för vissa viktiga saker.

Påslaget för dieselmotorer, automatväxellådor och fyrhjulsdrift driver upp vinsten per såld bil.

Ny 40- och 60-serie, elbilar och självkörande teknik

Men Volvos vd Håkan Samuelsson vet att efter några bra år så väntar det tuffare tider. Volvo har hål att stoppa vinsten på 11 miljarder i.

* De nya bilarna i 40- och 60-serien ska lanseras. Utvecklingskostnaderna är tagna men den viktiga pr-maskinen ska börja jobba under 2017 och 2018.

* Volvo ska bygga färdigt sin första elbil i den nya generationen.

* Volvo har redan börjat nosa på teknik för självkörande bilar vilket ska börja betala sig om ett par år. Här måste Volvo också tänka nytt och kanske till och med ge sig in i transportbilssektorn där självkörande bilar kommer att lanseras först. Volvo måste bli ett företag som erbjuder alla former av transportlösningar i framtiden.

* Nästa generation 90-serie ska börja utvecklas för lansering senast om fem år.

* Bilfabriken i USA ska trimmas in och sättas igång under 2017-2018.

Med ett fint resultat och ordning i böckerna står Volvo Cars redo för en börsintroduktion och även om de inte väljer den vägen för att få in ännu mer kapital så har Volvo ökat sin attraktionskraft hos riskkapitalister och låneinstitut.

Alla vill leka med den som har pengar på bordet.

LÄS MER: Så hårt kan Volvo straffas av Trump

Lämna ett svar