Volkswagen stäms av bilägare i Europa

Volkswagens fusk med utsläppsvärden skapade snabbt stora problem bland bilägare i USA. De kände sig lurade av VW:s prat om ”Clean Diesel” och både privatpersoner och myndigheter letade snabbt efter anledningar att stämma VW för fusket.

För att lugna bilägarna erbjöd VW tidigt kompensation i form av rena pengar eller förmånliga köp och inbyten. Dessutom ska samtliga bilar som försetts med fuskprogramvaran åtgärdas.

Men i Europa har drabbade bilägare fått nöja sig med löfte om att bilarna ska åtgärdas. I Europa var fusket inte av samma grad som i USA – det handlade om två olika typer av utsläppsvärden och fusket med det i Europa så viktiga CO2-värdet var inte betydande.

LÄS MER: Sveriges mest sålda bil är en VW – petar Volvo från tronen

Stämmer VW

Många bilägare i Europa är inte nöjda med hur de behandlats av VW och har nu genom konsumentorganisationen MyRight och advokatfirman Hausfeld sökt ersättning och kompensation för fusket. Det skriver bland annat Teknikens Värld.

Enligt MyRight bryter VW mot europeiska lagar och de kräver att bilägarnas kompenseras med upp till 5 000 euro för värdeminskning eller att VW köper tillbaka drabbade bilar till bilens ursprungspris. Kraven liknar de som VW gått med på i USA.

MyRight har fått med sig över 100 000 bilägare och den 3 januari skickades en stämningsansökan till VW.

Volkswagen har hittills valt att inte kommentera stämningen. Redan i december meddelade Volkswagen Finans att de med oberoende marknadsanalytiker undersökt andrahandsvärdet på VW-bilar. Analysen då visade att bilarna inte minskat i värde till följd av dieselfusket.

I USA omfattade fusket totalt en halv miljon bilar från VW-koncernen medan det i Europa handlar om totalt 8,5 miljoner bilar.

Lämna ett svar