Visa mognad i sportlovstrafiken

När jag bodde i Karlskoga åkte vi ofta till Sälen. Och vid Vansbro så krokade vi i stockholmstrafiken som kom österifrån. Då var det ingen lek mellan fäbodarna uppåt Malung och Lima.

Det kallas fortfarande svenska rallyt när stressade stockholmare packar bilen full med skidor för att fira sportlov i fjällen. Och det är minst lika många stockholmare som kommer att sladda på vägarna norrut från Stockholm till Åre. Med tanke på hur det såg ut i veckan så kan det sluta riktigt illa. Stockholmarna verkar för evigt lamslagna så fort det kommer en snöflinga i luten.

Ha tålamod och ta tid på er

Jag ska ge några tips till alla som ska ut och resa på fredag:

* Ta tid på er. En stressad timme i trafiken kan kosta mycket och den tar ni lätt igen i backen.

* Packa rätt. Vi kör mindre och mindre bilar vilket betyder att fler och fler använder takbox. Men tänk på att de flesta bilar bara klarar maximalt 75-100 kg på taket och att räcke med box brukar väga 20-25 kg. Och se till att box och räcke är monterat på rätt sätt, så att det sitter kvar.

* Se upp för snömodden. Det finns inte däck i världen som verkligen klarar djup snömodd i hög fart.

* Tänk på bromssträckan. Och det finns inte vinterdäck i världen som ger samma fäste som sommardäck på torr asfalt, hur gärna vi än vill.

* Ha tålamod. Jag har skrivit förut att jag tycker att armbågarna blivit vassare i trafiken de senaste åren. Det är mycket tillrättavisningar, pekande med fingrar och tutande. Snälla, lugna ner er. Det är ingen som vill er illa medvetet i trafiken men saker händer och det kan betyda att just du hamnar i en ofördelaktig situation. Andas och var medveten om att vi alla gör fel i trafiken – då skapar vi en lugnare, mer förlåtande och säkrare trafik.

10 TIPS: Så kommer du fram säkert till fjällen – det här kan vara räddningen

Snälla – håll till höger!

Just det, en sak till. Snälla, snälla – håll till höger. Senast jag körde under en intensiv trafikdag så var det kaos och slalomkörning eftersom några envisades med att hela tiden ligga till vänster på motorvägen. Kör om eller ligg till höger. Blinka och byt fil. Jo, det kommer att betyda att ni måste byta fil oftare men det blir så mycket säkrare för alla om vi håller oss till att köra till höger och köra om till vänster – i stället för tvärtom.

Så god tur på er sportlovsfirare.

Vi ses på vägen.

Lämna ett svar