Varning: Här är trafiken farligast i påsk

Vi är många som är ute och reser på vägarna under påskhelgen. Och årets helg ser av flera anledningar ut att kunna bli extra besvärlig.

* SMHI varnar för lågtryck och låga temperaturer på flera håll i landet. Temperaturen kommer att ligga vid nollstrecket eller under från Stockholm och norrut både torsdag kväll och natt och under kvällen på annandagen – båda de stora resdagarna.

* På självaste påskafton, den 15 april, blir det förbjudet att använda dubbdäck. Det betyder att många bilister redan tvingats byta till sommardäck. Vi har alltså den givet farliga kombinationen med sommardäck och vinterväder under hela påskhelgen.

* Eftersom påsken ligger sent i april i år har alla storstäderna påsklov före helgen. Det betyder att många helgfirare kommer att resa hem under påskdagen och annandagen – alla samtidigt.

”Klar risk för kall luft och nederbörd långt söderut”

– Prognoserna för påskhelgen är fortfarande osäkra men det finns en klar risk för kall luft i kombination med nederbörd långt söderut i Sverige, ner över Svealand och Götaland, säger meteorologen Per Lundgren på SMHI.

– För alla som ska ut och resa är det viktigt att hänga med i våra prognoser. Det ska snöa i fjällområdet under skärtorsdagen, och även om det inte är några stora mängder så är det vinterförhållande. För annandagen finns en viss risk för snöfall så långt söderut som i Götaland. 

De farligaste vägarna är de med mycket trafik och där trafiken möts på samma körbana. På kartan här intill ser ni de vägar där det saknas mitträcke och där det också är hög tillåten hastighet. De här vägarna blir extra farlig när trafiken är som mest intensiv. Under stora helger – och speciellt påsken – är det mest trafik till och från storstäderna, till och från våra stora skidorter och utmed de större europavägarna.

– Under påsken är det vanligt att vi reser till och från fjälltrakterna, jämfört med andra storhelger är det också vanligare med lite längre resor. Det som är viktigt att tänka på då är att vara utvilad och ta pauser utmed resan, säger Trafikverkets Beisi Sundin.

Här stänger polisen omkörningsfilerna

Vilken är den vanligaste olycksorsaken under helgtrafiken?

– När det är många bilar ute på vägarna är det vanligast med köolyckor, så det är viktigt att hålla avstånd och vara uppmärksam. Vill man hålla sig uppdaterad om eventuella störningar så finns det information på vår hemsida.

E4:an mellan Stockholm och Sundsvall är en vägsträcka som brukar belastas hårt under påskhelgen. Därför har polisen beslutat om att stänga omkörningsfilen på den fem mil långa sträckan mellan Gävle och Tönnebro. Filen stängs i norrgående riktning under skärtorsdagen och i södergående under annandagen. Omkörningsfilen är stängd mellan klockan 13 och 22.

I övrigt hänvisar trafikverket till information om lokala störningar och eventuella olyckor på sin hemsida.

LÄS MER: Sommardäck – här är alla regler och datum du måste känna till

1. Håll koll på väder och väg

Det är mycket stor risk för väderomslag under resdagarna i stora delar av landet. Därför är det viktigt att titta på temperaturmätaren för att se när det blir halt. Lyssna också på däckljudet, när det inte skvätter längre har det frusit. Se också upp för halka på broar och viadukter.

2. Håll avstånd

Då det är många bilister ute med sommardäck är det viktigt att ge varandra tid och marginal. Om det blir halt är det mycket svårt att bromsa och styra en bil med sommardäck. Med lite avstånd och större marginal än vanligt kan vi hjälpas åt att undvika olyckor.

3. Sänk farten och ta tid på er

Med mycket trafik är det omöjligt att hålla samma tidsschema som vanligt på resan. Det går inte att köra lika snabbt och det blir lättare stopp på grund av köer. Var beredd att sänka farten mer än vanligt där det kan bli köer. Ta till minst 25 procent extra i tid när du planerar resan. Brukar resan ta fyra timmar, räkna då med minst fem i påsktrafiken.

4. Ta det lugnt vid vägarbeten

Respektera skyltar och varningar. När det är mycket trafik blir det trångt för alla och speciellt vid vägarbeten och tillfälliga avspärrningar blir det både trängre och mer köer. Vårsäsongen med väg- och underhållsarbeten har redan satts igång och utmed några av vägarna med mycket trafik finns också störningar. Vill du veta om det finns någon störning utmed din väg så finns aktuell information på trafikverket.se

5. Använd säkerhetsbälte – även i buss

Under de stora res- och familjehelgerna är det också vanligt att vi sitter många i bilarna. Då är det extra viktigt att alla i bilen är fastspända och att barnen sitter fast på rätt sätt. Och med den tragiska olyckan utanför Sveg i färskt minne behöver vi också påminna alla som reser med buss att använda säkerhetsbälte. Alltid.

 

 

 

E45 mellan Göteborg och Åre.

E20 mellan Göteborg och Stockholm.

E22 mellan Norrköping och Kalmar

RV70 Enköping-Dalarna, Idre.

RV66 mot Sälen.

RV83/84 – fjällvägen. Gävle, Härjedalen, Funäsdalen, Norge.

RV26 – Nissastigen, Halmstad – Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Dalarna.

E16 och RV 69 – Gävle mot Dalarna.

E14 – Sundsvall mot Åre.

Källa: Motormännen

Lämna ett svar