Varning för erbjudande om förlängd fordonsgaranti

Flera bilister har blivit kontaktade av ett företag som erbjudit dem att teckna en så kallad förlängd fordonsgaranti. Företaget ska i sitt brev påstå att bilägaren står utan skydd om denne avstår från att teckna en förlängning, och i så fall riskerar att betala eventuella maskinskador och fabriksfel helt själv.

Men enligt Motormännens uppfattning rör det sig inte om en garanti, utan snarare en extra försäkring. Och den är helt onödig för de allra flesta då maskinskadeförsäkringen normalt gäller tills fordonet är 8-10 år eller har gått 10 000-12 000 mil.

Ingen koppling till fordonsgarantin

Enligt vad Motormännen erfar finns ingen som helst koppling till fordonsgarantin. I värsta fall riskerar en försäkringstagare att hamna mellan stolarna och inte få någon ersättning alls vid en skada, eftersom maskinskadeförsäkringen normalt undantar skador som någon annan åtagit sig att ersätta och den förlängda fordonsgarantin inte ersätter skador som omfattas av maskinskadeförsäkringen.

Som bilägare bör man alltså vara uppmärksam på vad man tecknar och medveten om att endast säljare eller tillverkare kan lämna samt förlänga en garanti på sålda varor. 

Motormännen råder de personer som får erbjudandet att göra en anmälan om vilseledande marknadsföring till Konsumentverket.

LÄS OCKSÅ: Så slösar försäkringsbolag med kundernas pengar

Lämna ett svar