Undvik sommarens 43 större vägarbeten – här är hela listan

Sommaren är här och många av oss drömmer om en härlig bilsemester där vi kan återupptäcka vårt avlånga land. Kanske njuta av brisen på Österlen, lyssna till måsarna i Ljungskile, spana in Håveruds akvedukt, kliva runt slottet i Örebro, fixa till en picknick vid Höga Kusten-bron, göra en statusuppdatering utanför Facebooks datacenter i Luleå eller ta en tur ner i gruvan i Kiruna.

Men, det finns en del saker som kan förstöra resor och humör. Regn är en. Höga bensinpriser en annan. Jodå, ilskna barn en tredje.

Vägarbeten innebär ökad olycksrisk

Och så är det där med vägarbeten som ofta görs under sommaren. Livsviktiga och samtidigt oerhört irriterande. I bildspelet hittar du en karta över de vägarbeten som påverkar trafiken mest i sommar – och samma information finns även i faktarutan. Med hjälp av den kan du då leta upp alternativa resvägar för att komma fram snabbare. Och säkrare – för vägarbeten innebär naturligtvis en extra risk, för dig som bilist och för de som arbetar med att förbättra vägarna.

– Kör försiktigt och följ hastighetsbegränsningarna när du passerar vägarbeten. Tänk på att inte utsätta vägarbetarna för risker, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

LÄS OCKSÅ: Hastighetsbråket på Orust – länsstyrelsens svar förargar

Informationen om sommarens vägarbeten kommer från Trafikverket, som också passar på att ge lite tips för bilisterna att tänka på:

* När vägbanan blir riktigt varm så ökar risken för försämrat väggrepp. Nybelagda vägar är i enstaka fall särskilt utsatta eftersom bindemedel kan tränga upp till ytan vid långvarigt höga temperaturer.

* Risken för vattenplaning ökar drastiskt vid rikliga vattenmängder och hastigheten är helt avgörande för väggreppet.

* Glöm inte att ta pauser! En trött förare är en farlig förare.

* Kör nykter och glöm inte bilbältet.

* Vid stopp, sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel och gå bort från vägen.

* Håll avstånd till bilen framför.

Och Motormännen fyller på med fler tips:

* Kontrollera däcken och lufttrycket, fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen. 

* Se över belysningen och se till att ha med bogserlina, startkablar, reflexväst och ficklampa i bilen. 

* Ladda mobiltelefonen – men använd den aldrig när du kör. 

* Välj om möjligt säkra, mötesseparerade vägar.

LÄS MER: Lista – det ska du tänka på i trafiken i sommar 

Lämna ett svar