Uber-kraschen visar tydligt vad Volvo riskerar

Jag har tidigare hyllat Volvos samarbete med Uber men jag påpekade då också att det är Uber som har mest att tjäna på att rida på Volvos säkerhetsrykte. När det sen dyker upp bilder på en ”självkörande” XC90 liggande på sidan i Arizona så visar det också vad Volvo riskerar.

Bilden på Volvon liggande på sidan är så väldigt illa för Volvo, för Uber och för hela projektet med självkörande bilar. Och jag är rätt säker på att om Volvo skött testverksamheten så hade det här aldrig hänt. Volvo hade inte haft så bråttom ut i vanlig trafik och jag är rätt övertygad om att Volvo tydligt hade markerat i vilket skick bilen ute i trafik var i – självkörande eller inte.

Nu vet vi väldigt lite om de exakta omständigheterna i Arizona. Det är inte ens klarlagt om Uber-bilen var i självkörandeläge eller om det var någon av de två ingenjörerna som satt i bilen som körde. Det ska heller inte ha varit någon passagerare i taxibilen. Volvo vill inte heller säga mer än det här:

”Först och främst kan vi bekräfta att ingen har blivit allvarligt skadad i incidenten. Vi undersöker just nu de exakta omständigheterna runt incidenten och tills vi vet mer avstår vi från ytterligare kommentarer.” 

Det är förstås rätt hanterat i det här läget av Volvo men skadan är till stor redan skedd.

1) Det var en Volvo.

2) Den krockade med en annan bil.

3) Det var en Volvo som kan beläggas med etiketten ”självkörande” även om den i praktiken kanske inte var mer självkörande är de bilar vi ser på vägarna varje dag.

4) Det var en Uber-bil vilket kommer att förfölja Ubers taxitjänst för alltid. Bilden går inte att sudda bort.

Uber har gjort det enda rätta och avbrutit all sin testverksamhet. Innan Uber rullar ut i trafik igen bör de också göra klart med alla lagar och regler. Att de först inleder men sen avslutar ett testprojekt är inte heller bra – det ger sken av att det skulle vara något förhastat och något som inte är helt okej.

Volvo gör också rätt som undersöker och vi kan räkna med ett klarläggande inom kort. Troligen handlar det om att Uber-bilen inte kunde ha undvikit olyckan.

Om jag ska kritisera Volvo så är det för att de inte snabbt tog kommandot över ”storyn”. Volvo vet att deras självkörande bilar rullar i olika tester och då behöver det också finnas en beredskap för vad som ska göras när olyckan är framme. 

Du läser mer om kraschen i Arizona här.

Lämna ett svar