Tuffare miljökrav i Kina påverkar Volvos framtid

Kinas regering vill införa tuffare krav på andelen elbilar från respektive tillverkare. Förslaget går ut på större ekonomiska fördelar om tillverkarna når upp till de olika målen. Bland annat har premiumtillverkaren BMW tvingats att snabbt ställa om sin produktion och försöka sälja fler elbilar och laddhybrider.

BMW har inte avslöjat några siffror men enligt BMW:s Kina-chef Olaf Kastner i en intervju med branschtidningen Automotive News låg BMW förra året på en bra bit under sex procent. I Kina såldes under första kvartalet i år drygt 44 000 elbilar vilket motsvarar 4,4 procent av den totala försäljningen. 

LÄS MER: Gamla XC60 fortfarande Volvos storsäljare 

Påverkar tillverkarna på andra marknader

Kina vill höja nivån för så kallade New Energy Vehicles till åtta procent nästa år, tio procent 2019 och 12 procent 2020. I den bilgruppen finns elbilar, laddhybrider och vätgasbilar men elbilar och vätgasbilar får lite bättre ekonomiskt stöd.

Kina ställer också krav på att batterierna i NEV-bilarna ska vara producerade lokalt.

Flera premiumtillverkare brottas nu med att försöka sälja de lite dyrare el- och laddhybridbilarna i större omfattning. Teknikskiftet väntas påverka utbudet av bilar även på andra marknader.

LÄS MER: Volvo har bilindustrins mest omtyckta vd

Merkel vill vänta med kraven

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har försökt att påverka Kinas regering att senarelägga de tuffa kraven och även att mildra dem en aning. Men enligt bilbranschen spelar det inte så stor roll om kraven kommer 2018 eller 2019 – det är ändå väldigt tidigt då det inte går så snabbt att ställa om produktion och försäljning.

Volvo har tidigare meddelat att de nu lägger ner utvecklingen av dieselmotorer och helt och hållet satsar på elbilar och bensin/el-hybrider.

Lämna ett svar