Tronskifte i bilvärlden

För två år sedan stack Carlos Ghosn ut hakan när han pekade ut målsättningen att bli världens största biltillverkare år 2018. Och med tanke på VW:s och Toyotas framgångar var det inte mycket som talade för att Ghosn skulle lyckas.

Men med hjälp av köpet av Mitsubishi kommer Carlos Ghosn att vara störst i världen redan sommaren 2017.

– Vi har varit bland de tre största sedan i januari och räknar med att gå om och bli störst i sommar, sa Carlos Ghosn när han talade inför alliansens olika aktieägare i förra veckan.

Under årets första fyra månader sålde Renault-Nissan 3,02 miljoner bilar, att jämföra med 3,06 miljoner för Toyota och 3,32 miljoner bilar för Volkswagen-gruppen. 

Enligt branschtidningen Automotive News intervju med analysföretaget Jatos bilexpert Felipe Munoz har Renault-Nissan ändå bättre förutsättningar att växa än både VW och Toyota tack vare ett stort urval av suv:ar, många olika elbilar och framskjuten position i flera utvecklingsländer.

Enligt Munoz kompletterar Renault och Nissan varandra. Dessutom väntas General Motors tappa mark från sin fjärdeplats då de sålt Opel till PSA-gruppen samt att GM har lämnat Indien.

Mitsubishi sålde lite drygt 900 000 bilar förra året och var ett fint tillskott till Ghosn:ns allianssiffror. Men även utan Mitsubishi har Renault-Nissan ökat sin försäljning med åtta procent, att jämföra med sex procent plus för Toyota och en procents minus för VW.

De olika varumärkena i Renault-Nissan-alliansen går alla plus. Nissan har ökat sju procent, Renault tio procent, Mitsubishi fem procent och Dacia sju procent. Ghosn kan också räkna in Ladas försäljning i Ryssland då Lada är en del av Renault. I alliansen finns också sydkoreanska bilmärket Samsung, Nissans lyxmärke Infiniti och Nissans Datsun,

Nissan X-Trail – som får en ansiktslyftning i sommar – är världens mest sålda suv och bilar som Dacia Duster och Renault Kwid såljer bra i länder och regioner som Brasilien och Mellanöstern.

Med Renault Zoe och Nissan Leaf har alliansen två av världens mest sålda elbilar och alliansen storsatsar i höst på helt nya Leaf.

Volkswagen-gruppen är svåraste utmanaren med flera nya suv:ar på gång, som VW T-Roc, Seat Arona och Skoda Karoc, och stark position i både Europa, där VW är störst, och Kina, VW:s enskilt största marknad.

Lämna ett svar