Trafikarbeten i höst – så påverkas du kring huvudstaden

Trafikverket ”varnar” för att projektet Förbifart Stockholm kommer att påverka bilisterna rätt ordentligt under hösten – i och med flera trafikomläggningar. Vissa är kortvariga och berör bara mindre delar av vägen medan andra är större och tar betydligt längre tid att genomföra.
I Vinsta har tunnelarbete kommit 300 meter, vid Lunda har en ny tunnelfront öppnats och nått sju meter in i berget. I Skärholmen har tunneln nått 200 meter och på Lovöns norra del är det 40 meter tunnel som gäller. (Sträckorna är från 23 augusti.)

Här är höstens större trafikarbeten:

E4 vid Akalla och Häggvik

November är månaden då E4:an läggs i ett ”tillfälligt läge” och då kommer hastighetsbegränsningarna sänkas. Antalet körfält kommer dock inte minskas. Under en fyraårsperiod kommer E4:an läggas i ”tillfälligt läge” vid tio olika ställen.

Knistavägen

Knistavägen (under E4:an) binder ihop Sollentuna med Akalla och är sedan 1 augusti helt avstängd och så kommer det vara till den 1 december. Den har dock öppnat för gång- och cykeltrafik igen. Vägen kommer att stängas av en gång till, men datum är inte spikat. 

Hjulsta – norr om E18

Delar av Akallalänken (mellan E18 och Hästa klack) flyttas under hösten för att Trafikverket ska kunna bygga en ny bro, som ska gå över E18. Ett antal in- och utfarter berörs, till stor del av lastbilstransporter som ska vidare på E18.

LÄS ÄVEN: Forskare säger att Förbifart Stockholm är onödig 

Hjulsta – söder om E18

Ett antal in- och utfarter längs Bergslagsvägen, i höjd med Vålberga, kommer påverkas av olika sorters arbetstransporter. Väster om vägen kommer jetinjektering pågå i cirka ett år, vilket innebär att det sker bergförstärkningsarbeten från marknivå för huvudtunnlarna. Norr om det arbetet kommer det ske en hel del grävande och sprängande, för att göra plats för en betongtunnel.

Trafikplats 150 Lindvreten

Påfarten från trafikplats 150 Lindvreten kommer att stängas i cirka två veckor, för att kunna bygga anslutningen av de nya körfälten på E4/E20. Trafiken hänvisas under den perioden till trafikplats 151 Kungens kurva, via Skärholmsvägen alternativt via Kungens kurvaleden-Dialoggatan-Ekgårdsvägen. Linjebussar påverkas inte.

Kungens kurva

Körfält mellan trafikplats Kungens kurva och trafikplats Lindvreten flyttas (nattetid) från mitten till var sin ytterkant av arbetsområdet – och detta sker under hösten. När de södergående körfälten flyttas så öppnas påfarten från Skärholmen igen. När de norrgående körfälten flyttas öppnas avfarten mot Circle K (vid Ikea). Alla de här förflyttningarna ger plats för att bygga nedfarten till E4 Förbifart Stockholm, samt den nya trafikplatsen Lindvreten norra som beräknas öppnas 2019.

Trafikverket kan inte ge exakta datum om när omläggningarna sker, men här hittar du den mest aktuella informationen om Förbifart Stockholm och hur det påverkar det område du är intresserad av.

LÄS ÄVEN: Här är Kinas nya, tokiga trafikplats 

Lämna ett svar