Toyota tror på succé för laddhybrider

Det är Toyotas Takeshi Uchiyamada som uttalar sig inför lanseringen av laddhybridversionen av Prius. Uchiyamada anses vara ”pappa till Prius” och den succé som till slut hybridbilen fick världen över.

Nu säger Takeshi Uchiyamada att han är säker på att Toyota kommer att sälja fler än en miljon laddhybrider på tio år, den tid det tog att nå den siffran för hybriddrivlinan. Anledningen, säger Uchiyamada, är den ökade medvetenheten om miljöpåverkan från bilar och att efterfrågan på miljövänligare bilar ökat kraftigt.

Sålt 10 miljoner hybrider

Toyota lanserade Prius-hybriden redan 1997 har sedan dess utvecklat ett 40-tal modeller med samma drivlina. Totalt har Toyota sålt cirka 10 miljoner bilar med hybridtekniken.

När Toyota nu visar den andra generationen laddhybrid-Prius räknar företaget med att sälja 60 000 bilar per år – över hela världen och där hälften av försäljningen finns i Japan. Första generationen Prius Plug In Hybrid lanserades 2012 och har hitttills bara sålts i 75 000 exemplar.

Nya Prius PHEV har en räckvidd på el på 68 kilometer enligt mätmetoderna i Japan. I USA listas räckvidden till 40 km. Prius PHEV kommer att lanseras i Sverige och Europa under våren.

BILTEST: Toyota Prius – inte längre lika relevant

Toyota satsar på dyrare teknik

Den nya laddhybriden visar att Toyota bytt väg helt och nu omfamnar lithium ion-batterierna, en teknik som Toyota tidigare ansåg för dyr, för tung och för osäker.

Toyota har också under väldigt lång tid förespråkat bränsleceller drivna av vätgas som framtiden i stället för batteribilar. Men då infrastrukturen för vätgas inte finns på plats har Toyota bytt spår och satsar nu på laddhybrider som steget efter hybridbilarna i elektrifieringsprocessen.

Förra året satte Toyota igång ett stort projekt för att snabbutveckla en rakt igenom batteridriven elbil.

Lämna ett svar