Titan Tiptop: Se den unika Volvo-lastbilen

Volvo Titan Tiptop var på sin tid en sensation i lastbilsvärlden som den förste tyngre och starkare frambyggda europeiska lastbilen med så kallad tipphytt. Modellen tillverkades åren 1964 och 1965 och bildade skola för hur europeiska lastbilar skulle komma att se ut – och som de i stora stycken fortfarande ser ut. Titan Tiptop tillverkades bara i 1429 exemplar innan utvecklingen hade gått vidare på Volvo och det var dags för en ny modell.

– För oss är det naturligtvis oerhört roligt att vi fick chansen att köpa bilen som dessutom är i ett mycket fint originalskick. Den representerar en viktig epok i Volvo Lastvagnars historia och kompletterar därför samlingen på ett fint sätt, säger Sören Nyeboe, chef för Volvo Museum, i ett pressmeddelande om det unika köpet och den unika lastbilen.

En Tiptop som är tiptop

Det var bröderna Robert och Rustan Eliasson som sålde bilen till museet och därmed räddade lastbilen undan en långsam död någonstans i en lada eller ute på en åker.

– Det krävde mycket jobb att få den i fint skick, men nu är den förmodligen den mest kompletta Titan Tiptop som existerar idag. Vi har lagt ner oerhört mycket tid på att åka runt och leta originaldelar över hela landet och även i Norge, säger Robert Eliasson.

Exemplaret som räddats till Volvos museum har bland annat rullat som dragbil mellan Sverige och Finland. Robert Eliasson köpte lastbilen redan på 1980-talet, då han var tonåring. Men Robert sålde bilen 1986 och lastbilen började så sakteliga att skrotas. Den tillbringade åtta år utspridd på en åker.

– Beslutet att köpa tillbaka bilen och renovera upp den var kanske mer känslomässigt än logiskt, men det var definitivt värt besväret, berättar Rustan Eliasson.

VOLVO PV SPORT: En dröm som kunde bli verklig

Lämna ett svar