Tesla tar jättelån för att bygga nya bilen

Under måndagen meddelade Tesla att de ska sälja obligationer för 1,5 miljarder dollar, vilket motsvarar strax över 12 miljarder kronor. Med pengarna ska tillverkaren finansiera produktionen det stora antalet Model 3-bilar som kunder runtom världen just nu väntar på att få. 

LÄS MER: Musk om nya Model 3: ”Ett produktionshelvete” 

Stor efterfrågan på Model 3

Elon Musk räknar med att den nya bilen, som kostar betydligt mindre än de två nuvarande modellerna, ska hjälpa Tesla att bli ett vinstdrivande bolag som når ett bredare segment av kunder. 

Cirka 450 000 förhandsbokningar finns i orderböckerna, och det är nu dags för tillverkaren att gå in i vad grundaren kallar ett sex månader långt ”produktionshelvete”. 

Totalt siktar Tesla på att bygga 500 000 bilar om året. Det innebär att man nästan tiodubblar sin produktionstakt. 

LÄS MER: Tesla sänker priset på Model S och X 

Kommer i två versioner

Tesla Model 3 kommer att erbjudas i två olika versioner.

Standardmodellen kommer att ha en räckvidd på cirka 354 kilometer, medan den så kallade ”Long Range”-modellen kan köra 498 kilometer. 

Även acceleration och hastighet skiljer dem åt. Standardmodellen har en topphastighet på 209 kilometer i timmen och tar sig från 0-100 på 5,4 sekunder. ”Long Range”-bilen kan komma upp i 225 kilometer i timmen och gör 0-100 på 5,1 sekunder.

De amerikanska priserna för de två versionerna börjar på 286 000 respektive 360 000 kronor. 

LÄS MER: Tesla Model 3 officiell – så blir den 

Lämna ett svar