Tesla dubblar antalet laddstationer

Elon Musk har inte bara byggt elbilar. Han har satsat minst lika mycket kraft och pengar på att bygga laddstationer åt sina kunder där han bjudit på gratis el. Tesla började att bygga så kallade superchargers – stationer för snabbladdning – 2012 och gick in i 2017 med totalt cirka 5 000 laddstationer över hela världen. Enligt Tesla ska de här kunna serva cirka 200 000 Tesla-ägare med el. Tesla har också byggt så kallade Destination Charging där du kan ladda din Tesla i normal takt, som ersättare för hemmaladdning när du är ute på resor.

Men Tesla kommer att få konkurrens. Flera av de tyska biltillverkarna har beslutat att samverka med ett eget laddnät i Europa. Och så gott som alla de stora biltillverkarna har annonserat nya elbilar med start under nästa år och där både laddning och räckvidd matchar de från Tesla-bilarna.

Nu kommer ett första svar från Elon Musk. Under 2017 ska Tesla fördubbla antalet snabbladdare runt om i världen. Vid årets slut ska det finnas över 10 000 platser där det går att snabbladda en Tesla. Musk ska också skapa bygga ut sina normala laddstationer och på ett år gå från 9 000 till 15 000 stationer vid hotell, resorts och restauranger.

Den allra snabbaste utbyggnaden sker i Kalifornien och Tesla planerar att bygga flera laddplatser vid varje station. Målsättningen är att det ska finnas en Tesla-laddare utmed alla de stora vägarna och vid alla stora köpcenter.

Elon Musk började sälja sina Model S och Model X med gratis snabbladdning men efter den 15 januari i år kostar det att ladda även de här bilarna, även om de i standardutförande har uttag för snabbladdning. I dag kostar det cirka 1,90 kronor per kWh att snabbladda efter de första 400 kWh:arna som är gratis. 400 kWh räcker till cirka 1 600 km beroende på hur du kör.

Tesla Model 3 kommer att i Sverige säljas med eller utan möjlighet till snabbladdning enligt de första uppgifterna.

Lämna ett svar