Svenska dödsfällan på autobahn

Gamla svenska däck klarar inte snabba tyska motorvägar. Det anser försäkringsbolaget If:s motorexpert Dan Falconer som inför semesterperioden varnar svenska bilister för att ge sig iväg med dåliga däck.

Det är den höga hastigheten under lång tid som spränger däcken. I Sverige är den vanliga snittvägen på motorvägar cirka 120 km/tim medan den i Tyskland kan öka till betydligt. Och det räcker med snittfarter på 140-150 km/tim för att belastningen på däcken ska öka markant. Gamla och slitna däck med stelt gummi klarar inte av värmeutvecklingen som blir ett resultat av den högre snittfarten.

LÄS MER: Snart får du betala för att köra på Autobahn

I flera fall får svenska försäkringsbolag ta hand om bilbärgningen i Tyskland.

– Bilbärgarna som arbetar på uppdrag av oss i Tyskland säger att skadade däck, motorskador och problem med elektroniken i bilen, är de vanligaste orsakerna till vägassistans för svenskar, säger Dan Falconer.

Svenska sommardäck håller mellan fyra och fem säsonger men de slits snabbare i högre hastigheter.

– Även om slitaget på gummit och mönstret är litet, är det viktigt att beakta att gummits egenskaper förändras över tiden, betonar Dan Falconer.

Problem för husbilar

Däckproblemet gäller inte bara personbilar. För husbilar och husvagnar är det också viktigt att kontrollera däckens skick. 

– Tyska bilbärgare kritiserar särskilt att gummit i vissa skandinaviska husbilar är gammalt och stelt. Relativt lite användning gör nog att många driver husbilsdäcken lite för långt – däcken blir ju spröda med tiden, men det tänker man inte på direkt eftersom mönstren ser bra ut, säger Dan Falconer.

Här är fem bra tips inför bilsemestern på autobahn:

1. Anpassa farten

Se till att du ligger i rätt fil och i rätt fart. Fel fart i fel fil kan orsaka stora trafikproblem. Det är vanligt att det går riktigt snabb i filen längst till vänster.

2. Håll uppsikt bakåt

Vissa förare kör väldigt snabbt på autobahn där det på vissa sträckor är fri fart. Hålll därför ordentlig uppsikt bakåt och använda backspeglarna ofta, väldigt ofta.

3. Kontrollera bilens skick ofta

Gå igenon bilen ordentligt före avresan från Sverige och se till att den är fräsch och med bra däck. Ha rätt lufttryck och se till att du har kontrollerat olja och all annan vätska i bilen. Titta till bilen under pauserna på motorvägen.

LÄS MER: Se upp – dieselbilar förbjuds i tysk storstad

4. Larma

Om olyckan är framme så försök att stanna ute på vägrenen till höger. Kliv ur bilen på höger sida och larma på hjälp med hjälp av mobiltelefonen eller de gula telefoner som finns utmed vägen. Hamnar du i en plötslig kösituation så använd varningsblinkersen för att varna trafikanter som kommer bakifrån.

5. Se upp vid avfarter

Det är lätt att bli fartblind i de höga farterna ute på motorvägen. Tänk på det när du svänger av eller när du kör på mindre vägar. Många olyckor sker vid av- och påfarter så var extra uppmärksam där.

 

Lämna ett svar