Svenska bilverkstäder är dyrast i hela Europa

Det har kommit en ny internationell undersökning gällande bilservicekostnader och det är ingen munter läsning för de svenskar som snart ska lämna in bilen för service.

Svensk bilservice är dyrast i Europa. Undersökningen, LeasePlan CarCost Index 2016, har jämfört driftskostnader i 24 europeiska länder och när det gäller underhåll och vägassistans så toppar Sverige listan med cirka 850 kronor per månad. Det står för 15 procent av den totala driftskostnaden.

– Den höga kostnaden beror på att arbetskraften är dyrare i Sverige, vilket naturligtvis påverkar timpriset för reparation och underhåll. Här är timpriset tre gånger så högt som i exempelvis Turkiet där kostnaderna för underhåll är lägst i Europa, säger Lisa Midbrink, marknadschef på LeasePlan Sverige.

LÄS MER: Så kostar servicen på 10 vanligaste bilarna

Men undersökningen visar även på vissa blågula ljusglimtar. Bilförsäkringarna är jämförelsevis billiga och när det gäller att försäkra dieselbilar så är Sverige billigast i Europa. Här kostar det i snitt 390 kronor per månad att försäkra en dieseldriven bil – vilket kan jämföras med Schweiz som är dyrast, 1 170 kronor/månad.

Italien är ett annat land som kämpar med höga bilkostnader på grund av Europas högsta bränslekostnad, 1 360 kronor/månad. Där ligger Ryssland bra till med sina oljereserver (540 kronor/månad) och Polen (490 kronor/månad).

Var är det då dyrast totalt sett? Jo, i Norge. Där kostar det drygt 7 000 kronor/månad att köra en medelstor, bensindriven bil. Billigast är Ungern med 3 640 kronor för motsvarande fordon.

Dyraste diesellivet har Holland där det nästan kostar 7 000 kronor/månad att köra en dieselbil. Billigaste här är Ungern, Tjeckien och Rumänien med omkring 3 700 kronor/månad.

Fotnot. LeasePlan CarCost Index är en internationell undersökning som genomförs av LeasePlan. Resultatet baseras på faktorer såsom inköpspris, värdeminskning, försäkring, reparationer och underhåll, ränta (på lån), skatter och bränslekostnader. Allt gäller en standardbil i mellanklassen som kör 2 000 mil/år.

LÄS ÄVEN: Så påverkas du av höjda bensinpriserna 2017

Lämna ett svar