Svensk väntas bli nästa vd för Mercedes

Mercedes skrev ett treårskontrakt sin vd med Dieter Zetsche förra året och det tippas allmänt att Zetsche säger tack och hej under 2019. Ända sedan kontraktet offentliggjordes har det spekulerats i vem som ska ta över det åtråvärda toppjobbet, ett av de allra bästa i bilindustrin.

Två personer har pekats ut som troliga kandidater:

Lastbilschefen Wolfgang Bernhard, 56, som tidigare varit personbilschef på Mercedes, vd för Volkswagens bilavdelning samt varit högste chef på Chrysler.

Nuvarande utvecklingschefen Ola Källenius, 46, som började som praktikant på Mercedes efter skolåren i Sverige och som haft mer eller mindre alla toppjobb inom koncernen. Ola kunde kliva av jobbet som försäljningschef 2016 efter att Mercedes tagit tillbaka titeln som världens största tillverkare av premiumbilar, från rivalen BMW, och sålt över två miljoner bilar, nytt rekord.

Källenius avslöjar: Vi bygger en F1-bil för gatan

Överraskande avhopp

Men nu har Bernhard överraskande slutat. Dieter Zetsche tar själv över lastbilsverksamheten medan Mercedes letar efter en ersättare. Volvos vd Håkan Samuelsson kan vara en tänkbar kandidat men kanske vill Samuelsson ta pension från Volvo och avrunda karriären i Sverige.

Enligt uppgifter träffades Mercedes högsta ledning i fredags för att diskutera sina toppchefer. Ola Källenius erbjöds redan i februari förra året en förlängning till och med 2022 medan Wolfgang Bernhard i stället för en förlängning meddelade att han slutar med omedelbar verkan.

Ett möjligt nästa toppjobb för Wolfgang Bernhard är att ersätta Fiat/Chrysler-chefen Sergio Marchionne när han går i pension 2019.

Lämna ett svar