Svensk teknik ger ambulansen fri väg

Hög musik i bilen är ofta ganska härligt men när det närmar sig ett räddningsfordon som snabbt behöver komma förbi så är störande ljud inne i bilarna potentiellt livsfarligt. Ambulansen/brandbilen har ju bråttom av en anledning – och sent påtänkta undanmanövrar av stressade bilister kan resultera i olyckor.

Tre KTH-studenter var med om just detta, berättar Teknikens Värld, att de inte uppmärksammade ett utryckningsfordon. Och de bestämde sig för att hitta en lösning.

Lösningen blev en ny teknik som kallas EVAM – Emergancy Vehicle Approaching Message – och det är ganska enkelt. Ja, att förklara i alla fall.

Sänder ut radiosignaler som tar över

Utryckningsfordonet sänder ut radiosignaler till fordon i närheten – och de bilförare som då har i gång stereon på något sätt i bilen (radio, cd, streamad musik…) får ett meddelande om vilket fordon som närmar sig och att det är dags att flytta på sig så vägen blir fri.

Meddelandet kommer både som ljud och text.

EVAM-systemet är smart också, för det räknar ut hur tidigt meddelandet behöver skickas ut beroende på hur hög hastighet bilarna kör i. Med andra ord, på motorvägen kommer bilarna ta emot meddelandet från utryckningsfordonet tidigare eftersom hastigheterna där är högre.

Börjar användas nu

Systemet ska användas i ett antal fordon redan nu, under början av 2017. Förhoppningarna är höga att fler liv ska räddas och att arbetssituationen för räddningspersonalen ska bli säkrare.

Problemet är förstås att EVAM-systemet är beroende av FM-nätet, och dess framtid är högst osäkert i Sverige. I Norge har FM-nätet redan börjat monteras ner.

LÄS ÄVEN: Saab gör comeback i bilindustrin

Lämna ett svar