Subarus ikon ute på sista varvet

Av väldigt många roliga test- och provkörningar genom åren minns jag speciellt och väldigt tydligt en. Vi bestämde oss för att testa alla bilmodeller som var aktuella för Svenska rallyt på rallycrossbanan i Höljes. Det här var för cirka 15 år sedan och självklart fanns Mitsubishis Evo-modell med tillsammans med en Subaru Impreza WRX STI. 

Oj vad roligt vi hade och oj vad vi inte ville sluta sladda i snön – för det här gjordes veckorna före Svenska.

LÄS MER: Audi R8 och nio andra drömbilar som kan bli en mardröm  

Nu har det gått ytterligare några år och WRX STI sjunger på sista versen. Subaru berättar i samband med presentationen att modellen Impreza lanserades i Japan 1992 och samarbetet med rally- och racingföretaget Prodrive, som Subaru ville skulle leda till formel 1, tog Subaru till rally-VM året därpå.

Baserad på andra generationen av Impreza lanserades sportversionen WRX STI i Europa 2001. 2002 kom modellen till Sverige. 

Den senaste generationen får en ny front, 19-timsfälgar och Brembo-bromsarna med sex kolvar har försetts med klotsar från Jurid.

LÄS MER: Clarksons problembil äntligen såld 

En centrumdiff styrs med hjälp av elektronik och reagerar nu snabbare på alla förhållanden och förarens beteende. Kupéljudet har isolerats bort lite bättre med hjälp av tjockare glasrutor och bilen har så kallat kurvljus, en funktion där ljuset följer rattrörelsen vid kurvtagning.

Men vill du ha den sista generationen WRX STI så gäller det att skynda till Subaru-handlaren. Det blir ett begränsat antal bilar som tillverkas.

Lämna ett svar