Stinger – bilen som ska bygga Kias varumärke

I december förra året körde jag Kia nya Gran Turismo-bil, Stinger, i samband med en exklusiv visning av hela Stinger-projektet i Seoul. Nu är bilen klar för lansering – även om det ännu inte fått något pris i Sverige – och resten av motorjournalistkåren får testköra bilen på Mallorca första veckan i oktober. Vi ser Stinger vid Kias kontor i Frankfurt och beger oss ut på motor- och landsvägarna nordost om staden.

Det är tydligt att Kia ser Stinger som bilen som en gång för alla ska börja bygga det nya varumärket Kia. Efter exempellösa framgångar där Kia tidigare i år passerade tre procents marknadsandel i Europa är det dags att ta nästa steg.

Med Stinger ska Kia utmana bilmärken som BMW, Audi, Mercedes och i viss mån Volvo. Premiummärken som byggt sin image och status med hjälp av generationer av exklusiva bilar. Med Stinger ska Kia locka till sig nya kunder och bryta ny mark – det är dags att se på Kia som något helt annat än ett märke som bygger praktiska mellanklassbilar och suv:ar.

LÄS MER: Designchefen berättar om Stinger 

Kostar 80 procent av en BMW

Och det är inget snack om att Kia Stinger rent prestandamässigt mycket väl kan mäta sig med de nya rivalerna. Kias plan är att prismässigt ligga cirka 80 procent under ett märke som BMW. Kia ska med Stinger erbjuda samma sak eller mer som en BMW 4-serie – efter ett par frågor kryper det fram att 4-serien är bilen som Kia tänkt sig som motståndare – men för 80 procent av priset.

I bilvärlden pratas det mycket om ”conquest rate” – alltså hur många av de sålda bilarna som kommer att plockas från konkurrenternas kunder. I fallet Kia Stinger räknar Kia med mer eller mindre en 100-procentig ”conquest rate”. Målsättningen på 10 000 nya bilar per år i Europa är blygsam sett till bilens prestanda och design. Men betyder det 10 000 nya bilkunder till Kia årligen så betyder det ändå väldigt mycket för bilmärket på sikt.

Vi testkör Kia Stinger på tyska landsvägar väster och norr om Frankfurt. Och intrycken från testbanan i Sydkorea består. Stinger är tyst, exklusiv och komfortabel i snabb motorvägsfart och även om det är en relativt lång och tung bil så klarar den de små landsvägarna väldigt fint. Kia Stinger går att köra med fin komfort men också pressa ordentligt i kurvorna.

Den åttastegade växellådan och V6:an spelar bra tillsammans och responsen i reglage och styrning är väldigt bra. Det är sportigt och komfortabelt på samma gång, som det ska vara i en GT-bil.

LÄS MER: Vi sladdar med Stinger 

Kia bygger bilar som köparna vill ha

Styrningen är direkt och följsam och chassit styvt. Ljudnivån i kupén imponerar och när vi når 180 km/tim på den tyska motorvägen blir GT-konceptet tydligt. Kia Stinger är en äkta Gran Turismo som flyter fram men också kan ställas in för sportig körning. Med ”Sport +”-läget kan vi också ha lite roligt på en racerbana.

Inredningen är stilren med en tydlig flirt med till exempel Porsche, även om det är i små detaljer och materialval som Kia ändå har ett visst arbete kvar att göra för att närma sig till exempel en Mercedes AMG eller en BMW M-bil.

Under presentationen duckar Kia alla frågor om elektrifiering. Det ska komma längre fram. Och det är så typiskt Kia att bygga rätt bil för rätt målgrupp. De som köper en Stinger är inte så intresserade av att kunna ladda bilen. Kia har de drivlinorna också, men i bilar som vänder sig till andra målgrupper.

Kia är sällan längst fram men oftast exakt rätt i målgruppen – vilket lönar sig när vi ser på försäljningsstatistiken. 

I Sverige ska Stinger säljas med två motoralternativ, en diesel och värstingen GT som har en V6:a på 370 hästkrafter. Priset lär stanna vid lite drygt 500 000 kronor för GT-modellen och dieseln kanske kryper under 400 000 kronor. 

Lämna ett svar