Stelvio måste bli en succé för Alfa

Fiats vd Sergio Marchionne gav Alfa Romeo en sista chans att få ordning på försäljningen och skapade en helt ny utvecklingsavdelning. Resultatet blev en ny bottenplatta för flera modeller och till att börja med sedanen Giulia och suv:en Stelvio.

Nu vill Marchionne se resultat och att Alfa Romeo börjar sälja bilar. Målsättningen – från början satt till 2018 men senare ändrad till 2020 – är att Alfa Romeo ska nå 400 000 sålda bilar och kort efter det ytterligare 100 000. Det anses i bilvärlden vara mycket tuffa mål med tanke på att Alfa Romeo sålde 73 000 bilar förra året.

Totalt ska den nya plattformen vara grund i åtta nya modeller, varav vi hittills bara sett två. Giulia har också haft en trögare start än väntat och målet 75 000–100 000 sålda Giulia verkar långt borta.

Hittills har Alfa bara lyckats sälja knappt 20 000 Giulia sedan lanseringen i maj förra året och trots att bilen nådde finalen i Car of The Year 2017.

Trycket ökar därför på nya suv:en Stelvio som passar marknaden i Europa perfekt. Försäljningen av mellanklass-suv:ar rusar men segmentet innehåller också så gott som alla de stora tillverkarna. Här finns nya Mercedes GLC, nya Audi Q5, Jaguar F-Pace, BMW X3 och inte minst nya Volvo XC60. 

LÄS MER: Vi testar Alfa Romeos viktiga suv: Stelvio 

Stelvio är också Alfa Romeos första suv vilket kan ställa till det för etablerade Alfa-kunder som inte är vana vid att hitta den här typen av bil hos sina handlare. Och tvärtom måste Alfa övertyga de som i dag kör en BMW, Audi, Mercedes eller Volvo att byta märke.

Sergio Marchionne sa så sent som i april att Alfa Romeo och Maserati kan tillsammans nå 230 000 sålda bilar i år där Alfa ska stå för cirka 170 000. Men branschanalytiker menar att 120 000 är en rimligare siffra för Alfa Romeo i år, vilket i sin tur kan betyda att det inte blir svarta siffror i bokföringen i år heller.

Lämna ett svar